Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Un studiu realizat de APC Romania, pe baza etichetelor de la 27 de tipuri de chipsuri care se gasesc in toate magazinele din Romania, arata ca in acestea gasim de toate, dar prea putini cartofi, iar continutul de sare este urias.
APC Romania a constatat ca 44% din sortimentele analizate contin acid citric, 37% monoglutamat de sodiu, 15% clorura de potasiu, 15% acid lactic, iar 7% au trei tipuri de potentiatori de gust: monoglutamat de sodiu, guanilat disodic si 5 ribonucleotide disodice.
„Sunt facute din tot felul de bazaconii frumos colorate si cu gust de orice. Chiar de orice, credeti-ma! De fum, gratar, chili, sarati, cu ceapa, usturoi, cu orice. Astazi, in alimentatie aproape nimic nu e ceea ce pare: cafeaua este de fapt aroma cu cafea, chipsurile sunt bazaconii colorate si totul e aroma cu ceva”, a explicat dr. Florin Ioan Balanica, specialist in medicina personalizata, nutritie si nutrigenomica.
Printre cele cateva ingredinte naturale, producatorii au strecurat si: glucoza afumata, zahar, extract de condiment, amidon din cartofi pregelatinizant, proteina vegetala hidrolizata, proteina hidrolizata din soia, ulei de rapita, maltodextrina, dextroza, monoglutamat de sodiu, guanilat disodic, inozinat disodic, acid citic, clorura de calciu, clorura de potasiu, acid tartric, acid malic, cosenila (colorant obtinut din gandaci), acetat de sodiu, lactat de calciu, aroma de fum si alte arome, fara a specifica natura lor!"
„Chipsurile industriale sunt realizate din materii prime inalt procesate, la nivel de extract si pudra, cu adaosuri chimice din categoria aditivilor si aromelor artificiale, fapt ce face ca aceste produse sa fie lipsite de nutrienti valorosi, fiind doar bombe calorice”, a atras atentia conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.
Chipsurile sunt produse hipercalorice, avand, la 100 de grame, intre 416 kcal si 546 kcal. La aceeasi cantitate, grasimile variaza intre 21gr si 35 gr, din care grasimile saturate sunt intre 3 gr si 11,2 gr. Acestea din urma cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare si sunt un factor de risc pentru boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer si Parkinson, cancerele de colon si de san, determina rezistenta la insulina, favorizand aparitia diabetului de tip 2 si deficiente de invatare la tineri.
Ce substante nocive contin:
acid citric - Poate provoca dureri abdominale si ataca smaltul dintilor. Nu este recomandat in alimentatia copiilor.
monoglutamat de sodiu E621 – Poate provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului. Este interzis femeilor insarcinate, copiilor, hipoglicemicilor, batranilor si cardiacilor.
clorura de potasiu - Poate declansa sau agrava: afectiuni renale si cardiace, hipertensiune, infarct miocardic si diabet zaharat.
acid lactic E 270 – Poate produce mancarimi, inflamarea limbii si a mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale, favorizeaza aparitia cariilor si diverse afectiuni digestive. Interzis copiilor.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.