Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Pentru o operaţie pe cord, sumele plătite la negru medicilor pleacă de la 2.000 de lei şi pot depăşi 5.000 de lei. O operaţie la uretră ajunge la 3.000 de lei, iar o cezariană sare de 1.000 de lei.
Femeia stă sprijinită cu spatele de perete şi cu privirea în jos. Din când în când, un zâmbet i se aşază pe chipul înconjurat de un batic asortat la cojocul maro. A venit la Fundeni cu fata căreia urmează să i se monteze un stent la inimă. Soţul e şomer, iar pensia ei e de 400 de lei. S-a interesat pe la asistente şi la medic şi mai mult de 2.000 de lei nu-i poate lăsa doctorului. Alţi 500 lei îi are pregătiţi pentru anestezist. „Sunt unii care dau şi 50 de milioane de lei vechi. Depinde şi cine se ocupă de operaţie, dar şi ce venituri ai. Fiecare dă cât poate", spune femeia de aproape 60 de ani.
Teodora, o femeie de 55 de ani, a suferit anul trecut o operaţie de bypass coronarian, tot la Spitalul Fundeni. A scos din buzunar peste 5.000 de lei pentru medic şi mai mult de 2.800 de lei pentru anestezist şi restul echipei. „Pentru o operaţie la inimă, mai întâi te internezi, ţi se fac nişte analize, apoi un EKG şi un test de efort. După asta, trebuie să faci o coronarografie ca medical să vadă exact cum arată coronarele, cât de îngustate sunt şi cât de gravă e situaţia. Până aici trebuie să bagi bani la toţi în buzunar, deşi, dacă stai să te gândeşti, eşti în spital şi statul se ocupă. Dacă nu dai bani, te pun pe lista de aşteptare. Te bagă în salon, mai pleci pe acasă, te mai întorci...", povesteşte o cunoştinţă de-a Teodorei.
Plata, în roşii sau ouă
La urologie, tot la Spitalul Fundeni, un bărbat îşi aşteaptă rândul la medic pe culoar. În urmă cu o lună de zile a suferit o operaţie la uretră, pentru care a dat aproape 3.000 de lei. „Măcar de-ar fi ieşit operaţia bine, dar nu pot să urinez, iar acum trebuie să mă internez din nou şi să fac altă operaţie. Ar trebui să dăm banii la sfârşit, când vedem că operaţia a fost bună", spune bărbatul.
La Institutul Oncologic Bucureşti, o consultaţie se plăteşte cu 10-20 de lei, iar la fiecare şedinţă de chimioterapie pacienţii mai lasă în jur de 50 de lei. „Îţi spun medicii cât trebuie să dai, te învaţă şi asistenta. Depinde şi de cine face operaţia, dacă e o somitate... Acum, mai depinde şi de cât poate să dea omul, nu e o sumă fixă. Unii vin cu alimente, dacă sunt de la ţară. Ar trebui să se dezveţe de şpăgi şi noi să nu mai dăm bani, dar e un cerc vicios. Am întâlnit însă un medic a cărui asistentă mi-a spus să nu încerc să-i dau bani pentru că mă dă afară din cabinet", povesteşte o femeie al cărei soţ fost operat de cancer în urmă cu 10 ani, intervenţie care i-a costat atunci 1.000 euro.
„Nu-ţi face nimeni discount"
Ioana, o tânără de 29 de ani, a născut anul trecut la Spitalul CF 2 din Capitală. S-a interesat de la celelalte mame câţi bani trebuie să dea. A născut prin cezariană, aşa că a dat 1.300 de lei la medicul care a operat-o, 250 de lei la chirurgul mâna a doua, 250 de lei anestezistului, tot atât neonatologului, 50 de lei asistentei din sala de naştere şi câte 10 lei pentru celelalte asistente, când mai avea nevoie de o injecţie sau de un medicament. „Mai bine te duci la privat. Saloanele erau curate, dar masa de naştere era groaznică. Nu m-aş fi aşezat niciodată pe ea dacă n-ar fi trebuit să nasc. Era acoperită cu o tentativă de cearşaf şi arăta mai degrabă ca un scaun de tortură. Asistentele erau scârboase şi dacă nu le dădeam bani începeau să-şi arate colţii. Şi cu banii daţi, tot nu-mi făceau calmantele de care aveam nevoie, spunând că sunt prea multe paciente de care trebuie să aibă grijă", spune Ioana.
Cristina a născut tot anul trecut la Spitalul Filantropia din Bucureşti. A dat 1.000 de lei medicului, 400 de lei asistentei, câte 100 de lei celor două moaşe şi 10-50 de lei asistentelor. „Am intrat pe forumuri pentru mămici înainte să mă internez şi am întrebat fetele cât le-a costat pe ele. Mi-au trimis tarifele pe messenger, aşa că am avut un buget pentru naştere. Mă şochează că medicii iau şi sume foarte mici. Tataie şi-a făcut nişte analize anul trecut la Spitalul Panduri şi medicul i-a luat cei 20 de lei pe care i-a dat. S-a bucurat foarte tare şi când i-a adus produse agricole, precum roşii", spune Cristina.
În spitalele din provincie, şpăgile sunt mai mici. Tatăl lui Adrian s-a operat anul trecut de două ori la Iaşi. Pentru operaţia la coastă, şpaga medicului de la Spitalul de Pneumoftiziologie a fost de 1.000 de lei, pentru anestezist 500 de lei, iar asistentei i-a dat mici „atenţii" de câte 5 lei. La controlul de rutină, medicul a mai primit 100 de lei. A doua operaţie, de hemoroizi, a făcut-o la Spitalul Militar. „Era un caz special, aşa că a spus că ia banii după operaţie. I-am dat 500 de lei, iar la externare, încă 300. La controlul de la şase luni, alţi 200 de lei. Anestezistului i-am dat 300 de lei. Când e vorba de sănătatea ta nu faci rabat şi nu-ţi face nimeni discount, chiar dacă e criză", spune Adrian. (DorohoiNews.ro)
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.