Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Probabil ai auzit si tu ca nessul sau cafeaua "mananca" din calciu, dar nu stii daca sa crezi sau nu asa ceva. Realitatea este ca exista alimente, ingrediente, dar si medicamente care micsoreaza absorbtia de calciu din organism sau care antreneaza eliminarea acestuia.
Dar sa o luam cu inceputul. Calciul este mineralul cel mai raspandit in organismul uman, intrand in compozitia oaselor si dintilor in proportie de 99%, restul de 1% gasindu-se sub forma de calciu liber ionizabil in fluidele corpului.
In afara formarii oaselor si a dintilor, calciul intervine in functionarea sistemului nervos, contractarea muschilor, coagularea sangelui si buna functionare a inimii. Este important in metabolismul proteinelor, lipidelor, glucidelor si intr-o serie de mecanisme de eliberare si activare enzimatica, explica pentru Ziare.com nutritionistul Camelia Olteanu.
In natura se gaseste sub forma de carbonati, sulfati, silicati. Se gaseste si in alimente precum lapte si produse lactate, pesti cu oase mici, moluste, stridii, apa dura, legume cu frunze verzi, arpagic, tofu, migdale, alune, susan.
Cele mai bogate alimente in calciu sunt: busuiocul (2100 mg%), cimbrisorul, salvia, menta uscata (1400 mg%), parmezanul (1300 mg%), scortisoara, svaiterul (1200 mg%), patrunjelul uscat (1000 mg%), cascavalul (850 mg%), sardinele in ulei (600 mg%).
Pentru comparatie, iaurtul natur are 150 mg%, laptele UTH degresat 110mg%, oul fiert 50 mg%.
In cazul persoanelor cu intoleranta la lactoza, care nu pot consuma lactate, trebuie administrate suplimente de calciu.
Calciul nu se absoarbe eficient decat in prezenta magneziului, a siliciului, vitaminei K1 si vitaminei D.
Asimilarea calciului in organism este limitata de prezenta acidului oxalic, care se gaseste in spanac, rubarba, sfecla, ciocolata, si de prezenta acidului fitic din cerealele integrale si produsele bogate in fibre.
Printre alimentele, bauturile sau medicamentele incriminate pentru pierderea calciului se afla:
- Cafeaua: consumatorii de cafea au observant efectul diuretic al acesteia, efect ce favorizeaza excretia calciului in defavoarea absorbtiei. Se pare ca la fiecare ceasca de cafea pierdem 6 mg de calciu, ceea ce nu ar fi o nenorocire, avand in vedere faptul ca necesarul zilnic pentru adulti este de 1000 mg, pentru femeile insarcinate si tineri 1200 mg/zi, iar pentru varstnici 1500 mg/zi. Nu se recomanda depasirea a 2500 mg/zi decat la recomandarea medicului. Folosirea ocazionala si in doze mici de cofeina nu reprezinta un pericol pentru sanatate. Din pacate, cafeaua duce la dependenta si, in cantitati mari, suprastimuleaza sistemul nervos, tulburand somnul si conducand la anxietate, depresie, iritabilitate.
- Ciocolata: de vina in acest caz este acidul oxalic din pudra de cacao, care rezulta din prelucrearea boabelor de cacao.
- Produsele lactate: continutul bogat de proteine face ca acestea sa fie acide, PH-ul sanguin sa scada, iar pentru echilibrarea lui sa se elibereze calciul din oase. Aceasta teorie este sustinuta in special de adeptii regimurilor vegane si raw-vegane.
- Sarea: aceasta duce la excretia calciului la nivelul rinichilor. Asadar, atentie la alimentele cu continut ascuns de sare, cum ar fi mezelurile, conservele, painea!
- Carnea: aminoacizii, aflati in numar mare, se transforma in acid uric si antreneaza si calciul atunci cand se elimina.
- Alcoolul: este de doua ori periculos. Reduce absorbtia intestinala a calciului si inhiba enzimele hepatice, care transforma vitamina D in forma sa activa, reducandu-se absorbtia calciului.
- Bauturile carbogazoase: au in compozitie compusi ai fosforului, care stimuleaza secretia hormonului paratiroidian. Urmarea: se deregleaza echilibrul calciului in sange si este favorizata extragerea calciului din oase.
- Ceaiurile diuretice: consumate in cantitati mari, pe langa efectul benefic, odata cu eliminarea toxinelor, acestea duc la eliminarea sarurilor minerale, printre care si sarurile de calciu.
- Medicamentele antihipertensive si antiinflamatoarele steroidiene: pot cauza pierderi de calciu.
Lipsa calciului determina rahitismul la copii, osteomalacia si osteoporoza la adulti, precum si favorizarea aparitiei unor boli cum sunt hipertensiunea arteriala si cancerul de colon. Osteoporoza este cauza majora a fracturilor osoase la femeile aflate la postmenopauza si la varstnici.
Hipocalcemia se manifesta prin contractii musculare involuntare, extrem de dureroase, parestezii si aritmii cardiace.
In cazul unui aport insuficient de calciu si la recomandarea medicului, se vor utilizarea suplimente de calciu. Sursa: ziare.com
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.