Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Apa prea calda, dusuri îndelungate si repetate, sapun agresiv... Care sunt efectele acestor obiceiuri daunatoare asupra pielii? Cum ne protejam flora microbiana de bacteriile exterioare?
La suprafata pielii se gasesc bacterii care formeaza flora microbiana a tesutului cutanat. Microbiomul actioneaza ca o bariera protectoare pentru piele, aparand-o contra agentilor patogeni. Microbiomul cutanat are de asemenea rolul de a controla raspunsul imun la alergeni si raspunsul inflamator. În cazul în care microbiomul cutanat se afla în stare de echilibru, pielea este sanatoasa.
Nu sunt necesare trei dusuri pe zi
Exista numerosi factori de mediu - temperatura, umiditatea, expunerea la soare, produsele de îngrijire corporala - care perturba microbiomul cutanat. Dusurile repetate si cu apa fierbinte reprezinta unul dintre cei mai agresivi factori pentru microbiomul cutanat. Acestea sunt cu atat mai daunatoare pentru copiii si adultii cu eczeme, dermatita atopica, alergii, psoriazis, acnee. Dusurile fierbinti favorizeaza cresterea mancarimilor, deoarece caldura provoaca prurit si iritatii. „Apa fierbinte poate provoca mancarimi chiar si persoanelor care nu au probleme de piele", atrage atentia dr. Heidi Waldorf, director al departamentului de dermatologie de la Mount Sinai Medical Center din New York.
Persoanele cu predispozitie pentru piele sensibila (rozacee), carora le apar pete rosii pe piele, trebuie de asemenea sa nu foloseasca apa cu o temperatura mai mare de 37 de grade. Alternanta de apa calda cu rece este justificata doar în cazul persoanelor predispuse la edeme în zona picioarelor sau varice, întrucat apa rece ajuta la vasoconstrictie.
Nu utilizati sapunuri agresive
Utilizarea unor produse de igiena care contin substante detergente deshidrateaza pielea, ceea ce poate conduce la dezvoltarea unei disbioze cutanate. Principalii detergenti din sapunuri sunt surfactantii, chimicale care atrag atat uleiurile naturale de pe piele, cat si apa. Astfel se explica de ce sapunurile, gelurile de dus si alte produse de curatare usuca pielea.
Pielea sanatoasa poseda un pH relativ acid (în jur de 5), un mediu prielnic pentru dezvoltarea microbiomului sanatos. Or, sapunul este alcalinizant, cu un pH în jur de 10. Atunci, folosirea excesiva a unui sapun alcalinizant strica echilibrul microbiomului si mareste riscul de probleme cutanate.
Atentie la exfolierea pielii!
Exfolierea este o metoda de curatare a pielii în profunzime si este importanta pentru îndepartarea impuritatilor si celulelor moarte. Dar ea nu este necesara mai mult de 1-2 ori pe luna. Daca este aplicata prea des, pielea va fi privata de bariera hidrolipidica protectoare, iar agentii patogeni vor avea cale libera.
Nu uitati sa va uscati bine pielea!
Apa de pe corp nu trebuie lasata sa se evapore singura, pentru ca acest lucru duce la uscarea pielii. Dupa dus, tamponarea pielii cu prosopul ar trebui sa fie blanda, dar minutioasa mai ales în zonele predispuse la iritatii si infectii fungice mentinute de umezeala.
Pielea are nevoie de hidratare dupa dus
Persoanele cu piele uscata pot folosi o crema hidratanta dupa dus, dar cele care au exces de sebum trebuie sa se limiteze la cantitati mici si în special pe zonele cu piele uscata (coate, genunchi, gambe, picioare). Utilizati produse naturale pentru hidratarea pielii: ulei de cocos, unt de shea, chiar si iaurt. sursa: ziaruldesanatate.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.