Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Deseori parintii se întreaba cat de mult ar trebui sa manance copilul lor prescolar. Iar uneori ei devin chiar nervosi la gandul ca cel mic nu primeste alimentatia corecta sau cantitatea suficienta. Credeti sau nu, dar majoritatea micutilor stiu mai multe despre cat de mult ar trebui sa manance decat orice pediatru sau nutritionist, ne dezvaluie Amelia Sherry, blogerita de la feedisla.com.
Copiii au o abilitate înnascuta care le permite sa-si reglementeze, mai degraba inconstient, consumul de alimente pe baza nevoilor lor individuale. Oamenii de stiinta care studiaza modelele alimentare ale copiilor observa ca aceasta abilitate uimitoare este mai puternica în copilarie si apoi începe sa se diminueze în jurul varstei de 3-4 ani - coincide, bineînteles, cu constientizarea tot mai mare a indicilor sociali din jurul lor. Cu alte cuvinte, copilul tau are capacitatea naturala si destul de exigenta de a calcula cantitatea exacta pe care ar trebui sa o manance la o anumita masa sau gustare pana cand influentele exterioare (cum ar fi o încurajare subtila de a manca tot din farfurie) încep sa-i sugereze ca se înseala.
Daca nu stii cat at trebui sa manance copilul tau prescolar, tine cont de urmatoarea regula: copiii sanatosi sunt cei mai buni factori determinanti pentru cat de mult trebuie sa manance (sau sa nu manance) ca sa se fie sanatosi.
Iata portiile recomandate pentru copiii prescolari (de la 1 la 5 ani).
30 g cereale de 3 ori pe zi:
1/2 ceasca de fulgi de ovaz, orez sau paste fainoase
1 felie de paine
5 biscuiti din cereale integrale
1/2 cana seminte uscate
O ceasca de lactate de 2 ori pe zi:
1 cana de lapte
1 cana iaurt
3 felii de branza
2 felii de cascaval
1 ceasca de lapte de soia
30 g de proteine de 2 ori pe zi:
1 ou
¼ ceasca fasole gatita
2 linguri de humus
O ceasca de fructe:
½ mar
1 banana
32 de boabe de struguri
8 capsune mari
½ ceasca de fructe uscate
O ceasca de legume o data pe zi:
1 ceasca de legume gatite sau crude
2 cesti de legume cu frunze verzi
Nu uita ca acestea sunt doar linii directoare si nu este nicio problema daca nu le respecti întocmai. Expertii în alimentatie stiu ca strictetea cu privire la cantitati poate avea consecinte negative pentru majoritatea copiilor, atunci cand vine vorba de un consumator sanatos. Deci nu se recomanda numararea caloriilor sau masurarea portiilor cu strictete.
Chiar daca prichindelul tau este bun la determinarea dimensiunilor portiilor, înca nu este pregatit sa hotarasca alte aspecte importante cu privire la mancare, cum ar fi alegerea meniului. Pentru a-i ajuta pe cei mici sa ramana în contact cu apetitul lor natural, parintii ar trebui sa poarte responsabilitatea tuturor celorlalte aspecte legate de mancare. Aceasta se bazeaza pe un sistem de hranire usor de urmat, elaborat de Ellyn Satter, denumit Divizia de Responsabilitate, care functioneaza în felul urmator: la orice fel de mancare sau gustare, copiii mici ar trebui sa fie responsabili cu „cat de mult mananca" si „daca mananca sau nu". Iar parintii ar trebui sa se ocupe cu „ce anume mananca cel mic" si „cand".
Deci este responsabilitatea ta sa oferi copilului o masa echilibrata si sanatoasa la intervale regulate, de doua pana la trei ore, într-un mediu calm si sigur si sa lasi în grija copilului cat de mult si daca vrea sau nu sa manance.
Abtine-te de la comentarii
Oricat de nevinovate ar parea remarcile de genul: „mai ia o singura lingura" sau „mananca asta pentru ca este bine pentru tine", ele pot avea consecinte surprinzator de negative. Copiii care se simt presati sa manance sfarsesc cu o masa corporala inferioara si au un aport mai scazut de fructe si legume decat copiii care nu primesc aceleasi solicitari din partea parintilor. Încearca sa te abtii de la a-i spune copilului sa manance mai mult sau mai putin, concentrandu-te în schimb sa-i oferi o alimentatie sanatoasa si o masa echilibrata.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.