Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ficatul nu numai că acţionează cu un filtru pentru sânge, dar produce hormoni, stochează energie şi secretă elemente care ajută intestinele să digere mâncarea. Poate consideraţi că dată fiind mărimea ficatului, o afecţiune mică nu-şi va pune amprenta pe modul în care acesta funcţionează. Este total greşit să credem asta.
Mai jos găsiţi câteva semne ce pot indică probleme ale ficatului:
1. Durerile abdominale. Dacă simţiţi că partea dreapta, superioară a abdomenului doare şi este umflată, este foarte posibil să fie din cauza problemelor la ficat. Deşi ficatul se întinde pe toată suprafaţă abdominală, grăsimea este stocată în partea din dreapta sus. Dacă ficatul este inflamat sau bolnav, veţi simţi imediat acest lucru.
2. Pielea şi ochii galbeni (icter). Atunci când corpul descompune vechile celule ale sângelui, se produce bilirubină. Un ficat sănătos nu va fi afectat de secreţia de bilirubină, însă, un ficat bolnav va permite bilirubinei să se instaleze în sânge şi de aici aspectul gălbui al pielii, ochilor, urină de culoare închisă şi scaunul decolorat.
3. Dureri ale articulaţiilor. Durerile de articulaţii, greţurile, vărsăturile, starea de oboseală continuă, pierderea apetitului, toate aceste simptome sunt corelate cu un ficat bolnav – mai exact hepatită autoimună. Hepatită autoimună este o afecţiune medicală din cauza căreia sistemul imunitar începe să atace celulele şi ţesuturile sănătoase ale ficatului. Este mai frecvenţa la femei decât la bărbaţi.
4. Petele de pe piele. Întrucât ficatul nu reuşeşte să cureţe cum trebuie sângele, pot apărea cheaguri la suprafaţă pielii. Aceste pete seamănă cu un păianjen şi se regăsesc în special pe piept şi trunchi, conform doctorulzilei.ro.
5. Stare de confuzie. Bolile de ficat conduc la acumularea în exces a cuprului în sânge şi creier cauzând astfel o stare de confuzie foarte similară celei provocată de Alzheimer. Confuzia apare când boală ficatului este deja într-o stare avansată.
6. Atrofierea muşchilor. Abdomenul umflat sau gleznele umflate pentru un corp cu braţe şi picioare slabe pot fi cauzate de un dezechilibru al lichidelor, provocat de o boală a ficatului. Aceeaşi atrofiere a muşchilor poate apărea şi în zona obrajilor şi tâmplelor, însă, şi acest simptom apare când deja ficatul se află într-un stadiu avansat al bolii.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.