Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Zona zoster este o eruptie dureroasa a pielii, cauzata de virusul varicelo-zosterian. Acelasi virus cauzeaza si varicela. Dupa ce o persoana se trateaza de varicela, virusul ramane in organism si de obicei nu cauzeaza nicio problema. Cu toate acestea, el poate aparea dupa cativa ani, sub forma zonei zoster.
Cum arata zona zoster?
De obicei, zona zoster apare ca o eruptie pe o parte a corpului sau a fetei. Eruptia incepe sub forma de basici, care se acopera de o crusta la 3-5 zile dupa aparitie. In general, aceasta se vindeca in 2-4 saptamani.
Inainte ca eruptia sa apara, pacientul experimenteaza durere si mancarimi in zona respectiva. Alte simptome ale zonei zoster includ febra, dureri de cap, frisoane si dureri de stomac.
Are zona zoster efecte pe termen lung?
In cazuri foarte rare, zona zoster poate duce la pneumonie, probleme cu auzul, orbire, encefalita sau deces. La o persoana din 5, durerea accentuata continua si dupa ce eruptia dispare. Pe masura ce oamenii imbatranesc, sunt mai predispusi la o durere mai mare si la o severitate aceentuata a bolii.
Cine face zona zoster?
Orice persoana care a avut varicela poate avea zona zoster, inclusiv copiii. Dar, riscul creste odata cu inaintarea in varsta, afectiunea fiind mai comuna in randul persoanelor de peste 50 de ani.
De cate ori pot face zona zoster?
De cele mai multe ori, o persoana sufera de un singur episod de zona zoster pe parcursul vietii. Desi mai rar, este posibil ca afectiunea sa apara si a doua sau a treia oara.
Este zona zoster contagioasa?
O persoana care are zona zoster poate transmite boala prin contact direct cu eruptia, atunci cand aceasta este in faza basicilor. Dupa ce eruptia a facut crusta, pacientul nu mai este contagios. Afectiunea nu se transmite inainte de aparitia basicilor sau prin stranut, tuse si contact obisnuit.
Virusul care cauzeaza zona zoster poate fi transmis de la o persoana care are zona zoster la o persoana care nu a avut niciodata varicela, prin contact direct cu eruptia. Persoana expusa va face varicela, nu zona zoster.
Ce putem face pentru a preveni aparitia zonei zoster?
Riscul transmiterii zonei zoster este scazut daca eruptia este acoperita. Pacientii trebuie sa isi acopere eruptiile, sa evite atingerile si scarpinatul si sa se spele frecvent pe maini pentru a evita transmiterea virusului.
Exista un tratament pentru zona zoster?
Exista mai multe medicamente disponibile care pot trata zona zoster. Tratamentul ar trebui inceput imediat dupa ce apare eruptia pentru a scurta perioada in care pacientul este bolnav. In functie de sfatul medicului specialist, exista si posibilitatea administrarii pastilelor pentru durere.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.