Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Potrivit United States Preventive Services Task Force (USPSTF), o organizatie ce ofera medicilor ghiduri bazate pe dovezi stiintifice, ar trebui testate pentru colesterol urmatoarele grupuri de pacienti: toti barbatii cu varsta de peste 35 de ani si femeile trecute de varsta de 45 de ani, cu risc crescut de boli de inima.
Care sunt factorii de risc ce provoaca boli de inima?
- Sexul masculin;
- Varsta (cu cat mai înaintata, cu atat este mai mare riscul);
- Istoricul familial recent de atac de cord sau infarct (rude de gradul întai, femei sub 65 de ani si barbatii cu varsta sub 55 de ani);
- Diabetul;
- Hipertensiunea;
- Fumatul;
- Obezitatea;
- Colesterolul anormal.
Pentru persoanele mai tinere, se recomanda testarea barbatilor cu varsta cuprinsa între 20 si 35 de ani si a femeilor cu varsta cuprinsa între 20 si 45 de ani, doar în cazul în care au un risc crescut de boli de inima. Ce se întampla cu ceilalti? Pentru barbatii de 20-35 de ani, fara niciun factor de risc, si pentru femeile de orice varsta fara factori de risc, nu se fac recomandari de niciun fel, din cauza lipsei de dovezi stiintifice. Ar trebui precizat totusi ca aceste recomandari rezultate din studii realizate în 2008 sunt pe cale de a fi revizuite.
De asemenea, ele sugereaza o frecventa a testarii de cinci ani pentru majoritatea pacientilor, însa mai mare în cazul celor care ar putea avea nevoie de tratament si mai mica pentru persoanele ce prezinta în mod repetat niveluri normale de colesterol si care nu prezinta factori de risc pentru boli de inima.
Cum interpretam panoul lipidic?
Încercarea de a descifra multimea de cifre din acest panou poate fi intimidanta. Se prefera ca unele valori sa fie mari, iar altele mici. Care este care? si cum sa le adunati astfel încat sa aflati daca aveti nevoie de tratament?
Ei bine, mai întai sa învatam despre componentele sale diferite:
Colesterol total
Acesta include toate componentele diferite de colesterol din panou, adunate într-un singur numar. Nu ne-am agita prea mult daca acest numar este ridicat, din moment ce celelalte componente sunt situate între limite normale. Deoarece, pana la urma, valoarea colesterolului bun (de preferat, ridicata) este si ea inclusa în colesterolul total. Asadar, daca aveti colesterolul bun mare, si cel total va fi la fel.
Iata formula dupa care se calculeaza colesterolul total:
Colesterol total = LDL + HDL + 20% din nivelul total de trigliceride
HDL
Acesta este numit colesterolul „bun". În mod ideal, preferam ca valoarea acestuia sa fie peste 40. De fapt, cu cat e mai mare, cu atat e mai bine, deoarece protejeaza inima. Astfel, daca valoarea colesterolului „rau" este ridicata, un HDL mare va ajuta, într-o anumita masura, la combaterea acestui risc. Cum sa cresteti aceasta valoare? Prin exercitii si activitati fizice.
Trigliceride
Trigliceridele sunt un tip de colesterol „rau" ce reflecta fie o dieta bogata în grasimi, fie o dieta plina de carbohidrati. Diabeticii care au o dieta bogata în zahar si cei ce consuma alcool în exces prezinta adesea o valoare mare a trigliceridelor. De asemenea, retineti ca daca nu va faceti analizele pentru panoul lipidic à jeun (pe nemancate), celelalte valori pot fi calculate. Totusi, trigliceridele pot fi multe indiferent de situatie. Asadar, daca doriti o valoare precisa a valorii trigliceridelor, este ideal sa nu mancati si sa nu beti nimic cu 12 ore înainte de analize.
Valoarea considerata normala a trigliceridelor este sub 150. Însa de obicei trigliceridele nu se trateaza pana nu ajung la 300-400. Este important sa tratam valorile foarte ridicate deoarece unul dintre riscurile lor principale cauzeaza o boala grava numita pancreatita (sau inflamatia pancreasului) ce apare în lipsa unui tratament.
LDL
Ultimul, dar nu cel din urma, colesterolul LDL reprezinta, fara îndoiala, cea mai importanta valoare a panoului lipidic, reprezentand cea mai stransa corelatie între colesterol si bolile de inima. Nivelurile ridicate de LDL indica cele mai mari riscuri de creare a placii de aterom pe peretii vaselor de sange.
Principalul grup de medicamente pentru colesterol utilizate pentru a scadea riscul de boli de inima are în general ca tinta colesterolul LDL. Pentru majoritatea persoanelor, valoarea considerata normala este sub 130. Este posibil ca cei ce sufera de boli de inima, diabet, boli renale sau care se afla sub tratament medicamentos sa aiba nevoie de un LDL mai mic.
VLDL
LDL rezulta in principal din degradarea VLDL, transportorul major al trigliceridelor. Acizii grasi liberi circulanti formeaza în ficat trigliceride ce sunt cuplate cu apoproteine si colesterol, urmand a fi exportate în sange ca lipoproteine VLDL. VLDL arata, ca si valorile crescute ale LDL-ului, riscul mare de dezvoltare a afectiunilor cardiovasculare, dar si pentru tensiune arteriala, infarct miocardic, accident vascular cerebral.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.