Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Durerile la genunchi pot fi localizate într-o anumita zona sau pot fi difuze, pe toata suprafata genunchiului, sunt adesea însotite de restrictii fizice, iar tratamentul depinde de cauza. Prognosticul este de obicei bun, desi pot fi necesare interventii chirurgicale, conform medicinenet.com.
Durerea la genunchi poate aparea în oricare dintre structurile osoase care compromit articulatia genunchiului (femur, tibie, fibula) sau la ligamentele si cartilajul (meniscul) genunchiului. Durerile de genunchi pot fi agravate de exercitii fizice, afectate de muschii înconjuratori si de miscarile lor, si pot fi declansate de alte probleme.
Care sunt simptomele?
Localizarea durerii genunchiului poate varia în functie de structura care este implicata. În cazul unei infectii sau al unui proces inflamator, întregul genunchi ar putea fi umflat si dureros, în timp ce un menisc rupt sau o fractura a unui os da simptome doar într-o anumita zona. Un chist Baker va provoca de obicei durere în partea din spate a genunchiului. Severitatea durerii articulare poate varia, de la o durere minora, pana la o durere severa. Pot exista si alte simptome care însotesc durerea de genunchi, cum ar fi dificultati la mersul pe jos din cauza instabilitatii genunchiului, dificultati la coborat si urcat din cauza leziunilor ligamentului, blocarea genunchiului (nu se poate îndoi), roseata si umflaturi, incapacitatea de a extinde genunchiul, deplasarea greutatii catre genunchiul si piciorul opus.
Cauze
Durerile la genunchi pot avea urmatoarele cauze majore: leziuni acute, cum ar fi un os rupt, ligament rupt; afectiuni: artrita, infectii; afectiuni cronice: osteoartrita, sindromul patelar, tendinita si bursita; fracturi: trauma directa a structurii osoase poate provoca o ruptura a oaselor de la genunchi. Aceasta este, de obicei, o vatamare foarte evidenta si dureroasa. Cele mai multe fracturi ale genunchiului nu sunt doar dureroase, ci vor interfera si cu functionarea corecta a genunchiului. Toate fracturile necesita asistenta medicala imediata.
Leziunile ligamentului: Cele mai frecvente sunt leziunile ligamentului încrucisat anterior (LIA). Acestea apar în timpul exercitiilor fizice si sunt cauzate de oprirea brusca si de schimbarea directiilor. Leziunile ligamentelor colaterale mediale sau laterale ale genunchiului sunt întalnite mai rar.
Leziunea meniscului: meniscul medial si meniscul lateral sunt formatiuni fibrocartilaginoase care absorb socurile si stabilizeaza genunchiul. Rasucirea genunchiului poate rani meniscul si este leziune specifica persoanelor care practica fotbalul.
Dislocarea: articulatia genunchiului poate fi dislocata, ceea ce reprezinta o urgenta medicala care necesita o atentie imediata. Dislocarea poate compromite fluxul sanguin la nivelul piciorului.
Poliartrita reumatoida este o boala autoimuna, care poate afecta orice articulatie în organism. Poate provoca dureri severe si dizabilitati, precum si umflaturi.
Guta este o forma de artrita care se localizeaza cel mai frecvent în degetul mare, desi poate afecta si genunchiul si este extrem de dureroasa în timpul episoadelor acute.
În cazul artritei septice (artrita infectioasa), articulatia genunchiului poate deveni infectata, ceea ce provoaca durere, umflare si febra. Aceasta afectiune necesita antibiotice si tratamente de drenaj cat mai curand posibil.
Tendinita patelara este o inflamatie a tendoanelor care leaga genunchiul de osul piciorului inferior. Tendinita patelara este o afectiune cronica adesea descoperita la persoanele care repeta aceeasi miscare în timpul exercitiilor fizice (cum ar fi alergatorii si ciclistii).
Osteoartrita este o afectiune de natura degenerativa, care apare cel mai frecvent la persoanele varstnice.
Cand ar trebui sa mergeti la un medic specialist?
Orice durere care nu raspunde la odihna sau nu dispare în cateva zile trebuie evaluata de un medic. În plus, urmatoarele simptome ar trebui sa va trimita la un specialist: umflatura, incapacitatea de a îndoi genunchiul, deformarea genunchiului, imposibilitatea de merge pe jos sau disconfort în timpul mersului pe jos, durerile semnificative.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.