Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Avem copii dezvoltati precum adultii, desi n-au trecut inca de copilarie. Multi au kilograme in plus ori boli de oameni mari. Una dintre cauze este alimentatia slaba in nutrienti, dar foarte bogata in E-uri.
Mancarea sanatoasa este, ce-i drept, ceva mai greu de gasit, dar nu imposibil. E important sa facem un efort si sa descoperim surse de incredere. De felul in care ii hranim pe copii depinde viitorul lor. Unul in care vizita la doctor ar putea fi regula, nu exceptia, daca nu actionam cat mai repede.
Despre acest subiect vorbeste, la „Tinerete fara batranete”, de la Dig24, dr. Antonela Burlacu, medic endocrinolog:
Reporter: Copiii din ziua de azi sunt mult mai dezvoltati decat erau pe vremea mea si cu siguranta si pe vremea dvs. Are alimentatia un rol in aceasta ecuatie?
Dr. Antonela Burlacu: Da, cantitatea si calitatea. Alimentele care acum sunt din abundenta, de diverse calitati, copiii mananca mult, de toate, iar referitor la calitate - vorbim in special despre contaminarea cu xenoestrogeni, fitoestrogeni, acei hormoni mai degraba distructori endocrini care se gasesc in alimentele noastre si in mediu si care au niste efecte nefavorabile in special asupra maturizarii rapide a pubertatii.
Ce alte efecte determina alimentatia sanatoasa nu doar la exterior, ci in interior?
In primul rand obezitatea nu doare - sau doare cand apar probleme articulare. Este un intreg sindrom metabolic care este ca o caracatita cu multe capete care atinge toate organele unei persoane cu exces de greutate. Diabet, guta, hipertensiune, tulburari menstruale, riscul de cancer de san, riscul de cancer de endometru.
Aveti 25 ani de experienta. A crescut numarul acestor cazuri in acesti ani?
Strict vorbind de copii, a crescut frecventa copiilor obezi si a celor cu complicatii metabolice, iar la adulti frecventa dislipiedmiei, sunt foarte multi adulti cu probleme de colesterol si diabet chiar la varste tinere, 35-40 de ani. Este o explozie. Eu am inceput sa practic imediat dupa revolutie si am vazut progresiv, direct proportional cu progresul si inflorirea situatiei
Putini parinti stiu cand se formeaza comportamentul alimentar la copii si celulele adipoase. Explicati-ne.
Primii doi ani sunt vitali atat in comportamentul alimentar, cat si al celulelor adipoase. Numarul de celule adipoase se formeaza in primii doi ani de viata. Daca noi in primii doi ani de viata dam copilului sa manance mult si prost, il indopam, dam stimuli acestor celule adipoase sa se multiplice si el va pleca in viata in loc de un numar X de celule adipoase cu un numar de 2X.
Si acest numar nu mai scade pe parcursul vietii?
In niciun caz. Decat, evident, prin operatiile de liporeductie.
Si practic din aceasta cauza unor oameni le e greu sa slabeasca?
Exact! in afara faptului ca ele nu scad, daca trecem printr-o perioada de exces alimentar in timp scurt: Paste sau Craciun - copiii primesc multe dulciuri si mananca dulciuri intr-o perioada foarte scurta - aceste celule adipoase au riscul sa se multiplice, nu doar sa se umfle cu grasime. si atunci, iar un salt in crestere si asa se explica acest plus ponderal care, daca nu avem grija, ramanem cu el toata viata.
Ce alte greseli mai fac parintii?
Alergam dupa copii cu mancarea prin parc, ii silim sa manance tot din farfurie, cand am putea foarte bine sa le punem o portie potrivita. Conditionam desertul de felul I si II, adica iti dau dulce daca mananci tot, acestea sunt de baza, ma izbesc in practica zi de zi.
Si de multe ori nu doar parintii fac aceste greseli, ci si persoanele care vin in vizita. Bunicii, dragii de bunici, din iubire pentru copii fac multe dulciuri, le aduc dulciuri, plus obiceiul impamantenit in vizita: sa ii duc ceva dulce copilului, iar acest dulce in ziua de azi este de neoprit si de nestavilit, pentru ca sunt o gramada de tentatii dulci la care si noi, cei mari, cadem in ispita. sursa: digi24.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.