Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Medicii nu sunt suficient de rigurosi în ceea ce priveste igiena stetoscoapelor pe care le utilizeaza, informeaza 20minutes.fr citand un raport publicat recent in "American Journal of Infection Control".
Cercetatorii americani au analizat 170 de consultatii si au constatat ca niciun medic nu si-a curatat stetoscopul, acest instrument devenit un simbol al profesionistilor din domeniul sanatatii fiind plin de germeni si bacterii.
Dintre medicii observati timp de o saptamana în cadrul a 170 de consultatii care au avut loc la Veterans Hospital din New Haven, Connecticut (SUA) nici unul nu si-a curatat stetoscopul. De asemenea, potrivit studiului, numai 58% dintre subiecti s-au spalat pe maini înainte de a interactiona cu pacientii lor si 63% dupa aceasta.
Printre cadrele medicale implicate s-au numarat studenti la medicina care învata în al doilea an de facultate despre curatarea echipamentelor folosite la interventii, precizeaza sursa citata.
Un studiu realizat în Elvetia, în 2014, publicat în "Mayo Clinic Proceedings", a demonstrat prezenta a numeroase bacterii pe stetoscoape, printre acestea numarandu-se Staphylococcus aureus (Stafilococul auriu). Potrivit cercetarii, zona rotunda a instrumentului, care intra în contact cu pielea pacientilor, prezinta un grad chiar mai mare de contaminare în comparatie cu mainile (cu exceptia varfurilor degetelor).
„Ne-am asteptat ca nivelul de igiena a stetoscoapelor sa fie unul scazut, însa am fost surprinsi de faptul ca nici unul dintre participanti nu si-a curatat instrumentul", a comentat unul dintre autorii studiului.
Rezultatele studiului american nu ar trebui, însa, generalizate. „Am avut ocazia sa lucrez în cadrul departamentelor de boli infectioase unde regulile de igiena au fost foarte stricte", a declarat Patrice Bouree, cadru didactic în cadrul Institutului Alfred Fournier din Paris, conform Le Figaro.
Didier Pittet, unul dintre autorii studiului din 2014, a nuantat riscurile asociate acestor rezultate: „Mainile raman principalul vehicul de infectare deoarece acestea sunt suprafete calde si uneori umede. Însa, contaminarile prin intermediul stetoscoapelor sunt insuficient documentate".
Autorii studiului au comentat ca cercetarea subliniaza necesitatea includerii igienei stetoscopului în toate spitalele, conform Agerpres. „Implementarea igienei stetoscopului va necesita mai multe eforturi consistente pentru a schimba cultura si obiceiurile. Suntem de parere ca igiena stetoscopului ar trebui sa fie inclusa în toate initiativele privind igiena mainilor din cadrul tuturor spitalelor, alaturi de cresterea gradului de responsabilitate", se noteaza în raport, conform MedicalXpress.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.