Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Copiii trebuie încurajaţi ca la plimbările în aer liber, iarna, să se mişte cât mai mult. Din dorinţa de a ne îngriji copiii cât mai bine facem şi greşeli, sunt de părere medicii, o serie de afecţiuni respiratorii fiind puse, iarna, pe seama exceselor.
Patru episoade de răceală pe an sunt absolut normale, sunt de părere medicii, însă părinţii sunt disperaţi când de la instalarea sezonului rece virozele par să se ţină lanţ.
Afecţiunile respiratorii pot fi contractate în urma interacţiunii cu persoane bolnave, însă deseori şi greşelile pe care le facem noi au acelaşi efect.
Una dintre acestea este temperatura din locuinţă, spune medicul de familie pediatru Viorel Dumitrescu. „Încălzirea camerelor este foarte importantă în perioada asta. Facem vizită la domiciliu şi găsim camere în care sunt 25-26 grade Celsius, şi după aceea îl scoţi la 3-4 grade. Temperatura optimă în locuinţe - eu nu vreau s-o iau ca pe vremea lui Ceauşescu - dar este de 20—21, maxim 22 grade. Şi aici trebie să privim lucrurile altfel: toamna şi primăvara, când avem afară 21-22 grade, începem să umblăm în cămaşă, în tricou, cel mult un pulover. Ei, noi ne facem în case 25-26 de grade, am găsit şi 27 de grade, atmosfera devine foarte uscată şi atunci din nou pot apărea afecţiuni respiratorii“, ne lămureşte medicul.
Şirul greşelilor nu se opreşte însă aici. Cei cu dare de mână investesc, pentru primii ani de viaţă ai copilului, în cărucioare scumpe, săniuţe care le oferă celor mici confort, însă în perioadele foarte reci şi în privinţa folosirii acestora este o problemă. În primul rând, când temperaturile sunt foarte scăzute, perioada pe care o petrecem cu cel mic afară ar trebui să fie limitată, iar asta pentru că suprafaţa expusă, în cazul copiilor, este cu o treime mai mare comparativ cu cea a adultului, raportat la înălţime şi greutate, explică medicul, în timp ce capacitatea de adaptare a organismului nu este pe deplin dezvoltată.
„Copiii nu au mecanismele astea de adaptare foarte bine dezvoltate, şi atunci pierd foarte multă căldură periferic şi le scade temperatura corpului foarte rapid, mai ales dacă nu sunt îmbrăcaţi adecvat. Îi îmbrăcăm în mai multe straturi şi cu mare atenţie ca hainele să fie din materiale de calitate. Apar alergii, nu ştii de la ce, te întrebi, şi poate să fie de la puful de pinguin din geacă, de la vopsea...“, explică medicul, care ne învaţă de asemenea care sunt semnele că cel mic deja suferă din cauza frigului, când facem greşeala să-i lăsăm perioade mari de timp imobilizaţi în cărucioare sau pe săniuţă.
„Se ştie că mişcarea este cea care activează sângele de la nivelul muşchilor, de la nivelul periferiei, şi ţinându-i pe o săniuţă de-aia... El este fericit, dar la un moment dat veţi constata că are o stare confuză, de rău, începe să plângă inexplicabil, el semnalizează starea lui. De aceea este bine să-l plimbăm 10-15 minute pe săniuţă, după care îl punem să se joace, să meargă“, ne sfătuieşte medicul. Dacă este de vârstă foarte mică, varianta optimă pentru transport ar fi braţele părinţilor, nicidecum căruciorul, chiar dacă avem grijă să-i îmbrăcăm bine.
„Mai bine-l ţinem în braţe, pentru că-l mişti dintr-o mână în alta. Când stă în cărucior, este deja înţepenit. Sunt îmbrăcaţi foarte gros, dar la temperaturi scăzute nu este de ajuns“, este sfatul medicului.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.