Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
In secolul trecut, dansul era una dintre cele mai des intalnite metode de relaxare, de socializare, de mentinere a greutatii corporale si a unui tonus ridicat. Din nefericire, in zilele noastre, dansul nu mai este trait la intensitate maxima, prin dans nu se mai exprima emotiile si trairile reale, iar tot mai putina lume il practica.
In opinia psihologului Andra Tanasescu, depresia se instaleaza intr-un ritm tot mai accelerat in societatea actuala din cauza „sedentarismului social” si a nevoii tot mai mari de a interactiona mai mult virtuala decat in viata reala. „Oamenii nu sunt neaparat mai sedentari decat erau acum cateva decenii, insa sunt mai sedentari social, adica nu mai simt acea placere, nevoie, dorinta de a sta la povesti cu oamenii, in viata reala, ci se inchid tot mai mult in ei. Acest stil de viata s-a rasfrant si asupra dansului, care este practicat de un numar tot mai mic de oameni. in fapt, dansul era una dintre acele metode de socializare cele mai intalnite si iubite de majoritatea oamenilor. Chiar daca se mai practica in zone tot mai izolate ale societatii, acesta nu mai transmite aceleasi emotii, nu mai este trait din strafundul sufletului si nu mai este folosit ca o metoda de socializare, ci mai mult in sensul performantei”, explica psihologul Andra Tanasescu.
Care sunt beneficiile fizice ale dansului?
Dansul atrage dupa sine nu doar beneficii fizice, cat mai ales beneficii de ordin psiho-emotionale.
„Dansul previne si trateaza anumite boli, fiind de ajutor in diabetul zaharat, unele afectiuni cardiovasculare, afectiuni musculare, articulare si osoase, obezitate, tulburari psihice etc, ajuta la intarirea oaselor si previne osteoporoza la femei, ajuta la ameliorarea sau preventia unor afectiuni articulare sau musculare, arde caloriile si este „adjuvant” in reglarea glicemiei. De asemenea, prin dans, ajungem sa ne cunoastem mai bine corpul, incetineste procesele de imbatranire, energizeaza, ajuta la digestie, prin stimularea musculaturii trunchiului si crearea unui joc de presiuni care se transmit organelor digestive, previne anemia prin stimularea crearii unei cantitati mai mari de sange in organism, invatam tehnici de respiratie si intensifica reflexele”, declara psihologul Andra Tanasescu.
Din perspectiva beneficiilor psiho-emotionale, specialistul este de parere ca dansul imbunatateste functia cognitiva si memoria la orice varsta, creste stima de sine, elibereaza emotii negative, ca: furie, teama, ura etc., imbunatateste comunicarea intrapersonala, combate stresul si depresia si previne afectiunile psihiatrice.
Ce stiluri de dansuri putem exersa?
Psihologul Andra Tanasescu este de parere ca nu trebuie sa ne cantonam pe un singur dans, ci fiecare stil de dans atrage dupa sine beneficii particulare. Astfel, iata care sunt cele mai populare stiluri de dans pe care le putem exersa, astfel incat sa abundam de energie, sa ne pastram increderea in sine si sa fim fericiti:
Latino reprezinta o combinatie de dansuri din Caraibe, America de Sud si mici influente din Africa, implica de obicei un partener de dans, de sex opus, si pune accentul pe ritmurile latino si miscarile senzuale. „Acest dans aduce beneficii prin faptul ca incurajeaza iesirile in mediul social, dezvolta increderea si capacitatea de exprimare, precum si libertatea de miscare care, in viata de zi cu zi, se traduce in libertatea de a trai viata”, explica psihologul Andra Tanasescu.
Balet – „Baletul este un gen de dans artistic figurativ, executat de una sau mai multe persoane. Prin practicarea acestuia, mobilitatea, echilibrul si flexibilitatea cresc semnificativ. in ceea ce priveste dezvoltarea psiho-emotionala, baletul ajuta la stabilirea unui mod de viata ordonat, echilibrat si creste capacitatea de concentrare”, afirma psihologul.
Dansul contemporan. „Dansul contemporan se poate spune ca se aseamana cu baletul, venind in plus cu o libertate imensa de miscare si exprimare. in timp ce baletul se bazeaza pe miscari si structuri fixe, repetitive, posturi exacte si linii perfecte, dansul contemporan incurajeaza creativitatea si exprimarea libera. Acest tip de dans creeaza una dintre cele mai puternice conexiuni minte-corp-emotii si aduce imense beneficii din punct de vedere psiho-emotional”, declara psihologul Andra Tanasescu.
Hip-hop si street dance. „Hip-hop-ul si Street dance-ul precum si alte dansuri din aceasta arie, sunt dansuri dinamice, expresive, bazate pe structuri clare si in acelasi timp inovatoare. Printre miscarile dinamice, explozive, se regasesc inclusiv acrobatii si miscari care tin de un control desavarsit al corpului. Aceste dansuri ofera un impuls de energie si creativitate, expresivitate si putere”, mentioneaza specialistul.
Belly dancing – „Atunci cand ne referim la belly dancing, ne gandim la miscari unduitoare, precum valurile apelor. Aceasta curgere a miscarilor tine de mobilitatea si controlul corpului si, in acelasi timp, duce la o lejeritate in miscarile corpului. Prin practicarea acestui tip de dans, energia corpului este pusa in miscare si potentata, lucru care duce la o conexiune foarte puternica intre minte si suflet”, conchide psihologul Andra Tanasescu.
Andra Tanasescu este vicepresedinte al Asociatiei „Generatia Iubire” si al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica INLPSI, Psiholog, Trainer NLP si Consultant Panorama Sociala. A urmat studiile in psihologie, avand formarea in terapia de cuplu si familie. Cu experienta de instructor de dans, fiind atrasa de conexiunea dintre minte, emotii si corp, urmeaza o formare in terapia prin dans si miscare. sursa: descopera.ro
31.12.2017 la 23:18
Trebuie sa fie de munca ..!! nu mai munceste nimeni in Moldova ..(dorohoi )..cu D ..mic (Ca sa fim sanatosi trebuie locuri de munca ) ...!!pentru ca dansul sau sportul in general ,....naste talente ..care nu prea au valoare acum ..!!si care tot timpul MUNCESC..!!
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.