Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Acest articol te va ghida pas cu pas prin experiența lipsei de somn și vei vedea ca, de fapt, somnul nu este o pierdere de timp.
Trebuie să știi că îți poți antrena creierul să lucreze cu mai puține ore de somn, dacă ai cu adevărat treabă într-o anumită perioadă, dar dacă ești privată de somn vei avea impresia că trăiești într-o lume horror, deoarece vei începe să ai halucinații.
La 6 ore după o noapte albă
Vei fi forțată să faci față stresului și organismul tău va produce din ce în ce mai mult cortisol. Excesul acestui hormon te va face să fii prea nerăbdătoare și anxioasă, ceea ce va duce la mai multă tensiune și confuzie decât de obicei.
După alte 12 ore
Creierul tău începe să închidă funcțiile neesențiale, precum reacțiile în timp real și luarea deciziilor. Te simți sleită de puteri, dar ești, încă, în stare să faci față sarcinilor zilnice.
24 de ore mai târziu
Culmea este că în loc să te simți obosită ai un exces de energie și te simți chiar mai productivă decât de obicei. Toate simțurile tale se ascut și lumea din jur îți pare încântătoare. Acest lucru se întâmplă deoarece creierul tău încearcă să compenseze lipsa somnului prin mărirea nivelului de dopamină, dar dacă depășești acest moment totul o va lua în jos.
36 de ore mai târziu
Începe să te lase memoria și reacționezi mai lent pe măsură ce creierul tău face economie de energie. Dacă reușești să petreci o altă noapte fără a dormi, lucrurile o iau pe o pantă descendentă. Organismul tău începe să se stingă, sistemul imunitar se slăbește, iar metabolismul încetinit te face să te simți mai obosită.
48 de ore mai târziu
Situația devine îngrijorătoare și începi să ai halucinații de tot felul. Lipsa chimicalelor vitale și a nutrienților duce la anumite reacții din cauza creierului suprasolicitat, moment în care se instalează deziluzia. Auzi și vezi tot felul de lucruri ireale, șoapte, sunete ciudate și viziuni. Începi să pierzi noțiunea timpului și să uiți lucruri de bază, precum numele tău sau cum să mănânci.
3-11 zile mai târziu
Aproape nimeni sănătos la cap nu a rezistat mai mult de 11 zile fără somn, iar recordul este al unui student de 17 ani din San Diego, Randy Gardner, care a realizat un proiect în scopuri științifice, în anul 1964, și a reușit să stea treaz 264 de ore, adică fix 11 zile. Creierul uman are, teoretic, potențialul de a rămâne treaz și mai mult timp, dar nu fără daune ireversibile.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.