Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Este bun laptele de vaca pentru copii sau mai degraba alegem laptele praf? Ce schimbari se produc in alimentatia copiilor dupa 1 an? Ce alimente nu trebuie sa lipseasca din dieta celor mici? Cate mese pe zi trebuie sa aiba un copil intre 1 si 3 ani?
In continuare ne-am propus sa raspundem la toate aceste intrebari si chiar mai mult. Fiecare mama isi doreste sa-i ofere cele mai bune lucruri copilului ei. Doar ca sunt atatea pareri si atatea mituri care circula incat uneori e greu sa mai deosebesti graul de neghina si sa stii care este alegerea corecta atunci cand vine vorba de alimentatia celor mici. Am aflat care sunt miturile si care este stilul alimentar corect pentru cei mici de la dr. Cornelia Preda, medic primar neonatolog si dr. Mihaela Oros, medic primar pediatru.
Alimentatia din timpul sarcinii si alaptarii
Primele 1000 de zile din viata copilului, incepand numaratoarea din perioada sarcinii, sunt definitorii pentru dezvoltarea lui normala. Tocmai de aceea alimentatia corecta a copilului incepe cu alimentatia corecta a mamei atunci cand este insarcinata. In primul trimestru de sarcina nu este nevoie de un surplus de calorii. Apoi este nevoie ca viitoarea mamica sa isi suplimenteze alimentatia cu acid folic, calciu si fier (mai ales in ultimul trimestru de sarcina). In perioada sarcinii si alaptarii, restrictiile sunt foarte putine si anume: carnea cruda, cafeina (mama poate bea insa o ceasca mica de cafea fara probleme, acest lucru nu afecteaza in niciun fel copilul, dar nu mai mult, ne sfatuiesc medicii). Este bine de stiut ca usturoiul, ceapa si condimentele consumate de mama nu creeaza colici sau alte probleme sugarului, contrar miturilor care circula.
Mai este important de mentionat ca in primele 6 luni de alaptare proaspetele mamici au nevoie de un surplus de aproximativ 600 de calorii, iar apoi doar de 400. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda minimum 6 luni de alaptare la san. Trebuie sa stiti ca acei copii care sunt alaptati la san au o rata mult mai mica de prezenta la medic, fiind protejati de alergii, probleme digestive, diabet de tip II, de cancerele de copilarie, dar reduce si riscul excesului de greutate si hipertensiunii mai tarziu.
Alimentatia copiilor intre 1 si 3 ani
Copiii cu varste curpinse intre 1 si 3 ani au nevoie nutritionale pe kilogram corp mult mai mari decat un adult, desi stomacul lor are doar 20% din capacitatea stomacului unui adult. Tocmai de aceea trebuie sa ii oferim celui mic 5 mese pe zi. Laptele trebuie sa reprezinte 2 dintre cele 5 mese pe zi si dupa 1 an. In principiu, un copil are nevoie de 400-500 ml de lapte zilnic, fie ca vorbim de laptele matern, fie ca vorbim de laptele de crestere. Laptele de vaca (precum si cel de bivolita sau de capra) are prea multe proteine, care solicita ficatul si rinichii, are prea multa sare si este sarac in unele vitamine si minerale (Fe, Zn, vitamina D) necesare celor mici, spun medicii. Excesul de proteine in primii ani de viata poate duce la obezitate, in timp ce deficitul de Fe poate duce la tulburari cognitive si infectii frecvente (este important de mentionat ca 40,5% dintre copiii de 2 ani din Romania sunt afectati de anemie). Tocmai de aceea, este recomandat sa ii dam copilului lapte de crestere, care este adaptat nevoilor nutritionale ale acestuia. In rest, recomandarile medicilor pentru alimentatia celor mici sunt: sa includem in dieta copiilor fructe si legume (si cei mici au nevoie de acelasi stil de alimentatie sanatos ca si adultii), sa le dam suficiente lichide in timpul zilei si sa fim atente la nevoile lor nutritionale, pentru ca fiecare copil este special, iar mama stie cel mai bine de ce are nevoie cel mic.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.