Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Odată cu înaintarea în vârstă albirea părului este un proces inevitabil. Însă, acest aspect nu ţine doar de moştenirea genetică!
Din nefericire, există şi persoane care experimentează albirea părului înainte de a împlini 35 de ani, altele chiar la vârsta adolescenţei, fenomen ce poartă denumirea de „albire prematură”.
Albirea prematură a părului poate avea cauze genetice, dar poate fi provocată și de unele accidente traumatizante, șocuri precum pierderea unei persoane dragi. Studiile recente au demonstrat însă că albirea prematură a părului reprezintă și semnul existenţei unor afecţiuni în organism, printre care şi scăderea densităţii osoase.
Deficienţa de cupru din organism poate fi unul dintre factorii care cauzează cel mai des albirea precoce a părului fiindcă această substanţă influenţează în mod direct producţia de melanină.
Unele cercetări arată că albirea prematură a părului poate fi cauzată de griji, de stres în doze mari şi de şocuri emoţionale, deşi studiile nu sunt sută la sută concludente în această direcţie; o posibilă explicaţie ar fi că stresul favorizează epuizarea rezervelor de vitamina B din organism (complexul de vitamine B din dieta zilnică este indispensabil pentru un păr frumos).
În urma unui șoc, albirea părului se poate produce în câteva ore sau zile. Acest fenomen se explică prin descărcarea de adrenalină în circulația sanguină, care ajunge la nivelul vaselor de sânge ce iriga firul de păr. Vasele sunt contractate, oprind hrănirea părului.
În plus, investigaţiile arată că foliculul de păr este afectat şi de stresul oxidativ, acelaşi cauzat de expunerea la fumul de ţigară, la poluare şi la radiaţiile ultraviolete. Stresul cronic, carenţa de antioxidanţi, vopsirea repetată cu produse înţesate de chimicale toate acestea conduc, într-un fel sau altul, la încărunțirea prematură a părului.
Albirea prematură a părului se poate instala şi din alte motive, cel mai adesea din cauze genetice ori pe fondul unor boli autoimune, afecţiuni şi traume ale scalpului (sinuzită, răceală cronică, vitiligo, anemie, carenţă de vitamina B12, lipsa de iod, de zinc ori de fier din organism).
Cum poți preîntâmpina albirea prematură a părului
De vreme ce părul nu poate fi hrănit pe cale externă, pentru ca acesta să fie sănătos şi să-şi păstreze culoarea până aproape de vârsta senectuţii, este necesar să adopţi o alimentaţie bogată în nutrienţi, să cureţi scalpul şi să îţi îngrijeşti părul cu grijă şi delicateţe.
La fel de eficient pentru menţinerea sănătăţii foliculilor de păr şi a oxigenării scalpului este masajul acestuia din urmă, pe care îl poţi practica stând în poziţie culcată (creştetul mai jos decât inima, pentru a facilita şi irigarea cu sânge a scalpului).
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.