Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ambrozia, unul dintre cei mai puternici alergeni, a ajuns o problemă naţională. Unii dintre români ajung să sufere alergii puternice, iar medicii sunt disperaţi că nu le pot oferi prea multe soluţii. La o conferinţă recentă la Paris, o cercetătoare a arătat cazuri din Australia în care alergiile provocate de polen au dus chiar la deces.
Mai mult de jumătate din alergiile provocate în zona Banatului sunt provocate de ambrozie. Lunile august- septembrie sunt pentru pacienţii alergici la ambrozie un adevărat coşmar, iar unii au ajuns să îşi programeze concediile şi plecarea din ţară în funcţie de polenizarea acestei plante.
Carmen Bunu Panaitescu, medic primar alergolog, a explicat pentru „Adevărul” că alergiile provocate de ambrozie durează între o lună şi o lună şi jumătate, iar în unele cazuri pacienţii ajung să nu mai poată deschide ochii. Prof. dr. Panaitescu a mai arătat că unii dintre pacienţii care au boala de mai mult de cinci ani au dezvoltat crize de astm atât de sever încât au ajuns chiar la terapie intensivă. „Eu acum vin de la o conferinţă de la Paris, unde una dintre marile cercetătoare a arătat că în Australia au avut sute de morţi după un exces de polen la o plantă pe care o au ei acolo. Cred că asta va urma şi în România dacă nu se iau măsuri de control şi de tratament corect”, a declarat medicul Bunu Panaitescu.
Specialistul a explicat că dacă oamenii sunt sensibilizaţi şi se iau măsuri pentru scăderea nivelului de polen este suficient să se întâlnească cu 30 de grăuncioare pentru că tot vor avea de suferit. „Măsurile de control ale polenului vor fi bune pentru cei care nu au ajuns să fie sensibilizaţi. Cei care sunt deja bolnavi tot vor avea simptome. Mai greu de acceptat pentru mine este faptul că au început să facă copiii mici alergie la ambrozie şi, dacă acum doi ani spuneam de copii de doi ani, acum am pacienţi de şase luni, opt luni. Înseamnă că s-au îmbolnăvit din viaţa intrauterină. Mama alergică transmite tot ce înseamnă inflamaţie alergenică copillui şi el vine pe lume gata sensizibilizat. Ei (n.r. bebeluşii) se umflă, fac angioedem şi asta chiar poate să ducă la deces.“
Soluţia: un vaccin foarte scump, care nu se găseşte în România
Carmen Panaitescu Bunu a mai declarat că studiile arată că doar 25 la sută dintre pacienţi pot fi trataţi cu terapia convenţională. Restul de 75 la sută nu sunt controlabili, pentru că ambrozia e foarte agresivă. „Singura logică ar fi să se facă o aşa numită desensibilizare. Există nişte produse care au o structură aparte a extractului de ambrozie care nu mai are putere alergenică, ci are o putere de răspuns tolerogen. Pacientul devine tolerant. Cele mai utile sunt vaccinurile subcutanate, pentru că tu poţi controla cantitatea administrată, ritmul de administrare. E un pic greu de pacient, dar rezultatele sunt extraordinar de bune. Un pacient care este pe această terapie şi în august a venit la control mi-a spus că el crede că anul acesta nu a apărut ambrozia”, a mai declarat medicul.
Specialistul spune că ar trebui că la nivelul statului să fie luate măsuri prin care imunizarea să devină accesibilă tuturor cetăţenilor, nu doar acelora cu bani sau care au rude în străinătate. „Eu văd în folosirea imunoterapiei un potential ajutor, dar e foarte scump şi greu de procurat, pentru că nu este în România. Cei care vor să îl cumpere îl obţin foarte greu. În zona noastră au rude prin Germania. Cel mai bun preparat costă în jur de 540 de euro tratamentul pentru şase luni, dar este foarte eficient. Un tratament de trei ani e minimum. Îşi face simţit efectul după primul an”, a mai spus medicul alergolog. Sursa: adevarul.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.