Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Vitaminele sunt substante a caror prezenta în cantitati foarte mici în organismul uman este necesara pentru crestere, mentinerea echilibrului fiziologic si pentru reproducere. Dupa particularitatile fizico-chimice, vitaminele sunt clasificate în liposolubile si hidrosolubile. Vitaminele A, D, E, K sunt liposolubile. Absorbtia lor necesita prezenta sarurilor biliare si a grasimilor.
Ele se depoziteaza în tesuturi, cu exceptia vitaminei K. Vitaminele din grupul B si vitaminele C, PP sunt hidrosolubile, absorbtia si eliminarea lor fiind rapida, ele nu se depoziteaza în organism. Carenta lor determina fenomene clinice mai rapid decat în cazul vitaminelor liposolubile. În functie de prioritatea în procesele vitale ale organismului, vitaminele pot fi clasificate în: - vitamine obligatorii - nesintetizate de organismul uman sau sintetizate în cantitati insuficiente, în care sunt cuprinse vitaminele A, grupul B, C, D, prezenta lor în regimul alimentar fiind indispensabila; - vitaminele conditionat necesare, care sunt sintetizate în organismul uman, deficitul lor manifestandu-se ocazional, în anumite stari patologice sau în caz de regim alimentar dezechilibrat. În acest grup sunt cuprinse vitaminele PP, K si catina; - vitamine discutabil necesare, asupra carora nu exista un punct de vedere comun în legatura cu rolul lor esential în nutritia umana. În aceasta categorie este inclusa biotina (vitamina H), inozitrolul (vitamina B7), acidul panteolenic si vitamina E.
În dorinta parintilor de a-si vitaminiza copilul, poate sa apara hipervitaminoza A prin administrarea unor cantitati mari de untura de peste sau prin folosirea unor doze mari de polivitamine care contin doze exagerate de vitamina A. Manifestarile ce apar în forma acuta de hipervitaminoza A sunt: hidrocefalie tranzitorie, aparitia varsaturilor, semne ce dispar dupa 72 de ore de la întreruperea administrarii de vitamina A. În forma cronica de hipervitaminoza A apar: dureri abdominale, varsaturi, oboseala, ameteli, cefalee, iritabilitate, transpiratie nocturna, caderea parului, fragilitatea unghiilor.
Tegumentele sunt aspre, uscate, cu descuamatii si hiperpigmentari. Se mai noteaza hepatosplenomegalie, dureri articulare sau oprirea cresterii prin închiderea prematura a epifizelor. În hipervitaminoza A, unicul tratament consta în suprimarea vitaminei A, ceea ce conduce la remiterea scaunelor clinice dupa 3 zile.
Hipercarotenemia sau încarcarea serului cu caroten se poate întalni în circumstante legate de metabolismul vitaminei A: în absenta congenitala a enzimei care converteste carotenul în vitamina A si în afectiuni care interfereaza cu acest proces (boli hepatice, hipertiroidism, diabet zaharat) sau prin folosirea în exces a alimentelor bogate în caroten (situatie frecvent întalnita la sugarii care primesc supa de morcovi timp îndelungat).
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.