Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Traumatismele cerebrale pot fi împartite în doua categorii, benigne si severe, manifestandu-se fie în focar, fie difuz, unele dintre ele putandu-se însoti si de fracturi deschise sau închise. În cele ce urmeaza va prezentam cateva tipuri de traumatisme cerebrale ce pot fi întalnite la copil:
Hematomul subdural al sugarului este reprezentat de o colectie de sange sau de lichid hiperalbuminos, a carei origine poate fi traumatica sau sa apara în cursul unui sindrom de deshidratare cu hipernatremie (cresterea nivelului de sodiu în sange) sau sa însoteasca o meningita septica, dar sunt si situatii cand aparitia lui nu poate fi precizata. Constituirea hematomului subdural se anunta clinic prin aparitia varsaturilor repetate, a convulsiilor, cresterea tensiunii fontanelei anterioare, pierderea starii de constienta, instituirea comei, cresterea în volum a craniului, mai ales în formele extensive.
Evolutia hematomului subdural poate fi în cateva zile fatala. Alteori, evolutia lui poate îmbraca un caracter trenant sau cronic, manifestarile lui initiale fiind sterse, ca, în timp si în mod progresiv, sa-si faca aparitia semnele unui sindrom de hipertensiune intracraniana, unele deficite motorii si unele tulburari de comportament. Sechelele neuropsihice sunt întalnite în peste jumatate dintre cazuri. Hematomul subdural poate fi întalnit si la alte varste, manifestarile clinice îmbracand aceleasi aspecte ca si la sugar.
Comotia cerebrala este forma de manifestare a traumatismului cerebral, care, însotindu-se de leziuni cerebrale, se traduce prin pierderea imediata a starii de constienta, urmata de o amnezie lacunara;
Contuzia cerebrala consta în leziuni cerebrale care pot fi difuze sau localizate, fiind o cauza importanta de sfarsit letal. Leziunile cerebrale difuze se manifesta clinic prin alterarea starii de constienta, cu aparitia uneori si de tulburari vegetative si de sindrom de hipertensiune intracraniana, gravitatea si evolutia bolii fiind conditionate de întinderea si severitatea leziunilor. Uneori pot fi întalnite si fracturi ale oaselor craniului. Evolutia poate fi imediat fatala sau de durata, pana la recuperarea completa a copilului, fiind de temut sechelele neuro-psihice de tipul hemiplgiei, epilepsiei sau de ordin comportamental si al intelectului.
Hematomul extradural este localizat temporal, aparand dupa un interval liber, de scurta durata, însotindu-se obisnuit si de fractura osului temporal, echimoze temporale sau în regiunea mastoidiana. Manifestarile clinice sunt asemanatoare hematomului subdural, evolutia fiind foarte severa, catre moarte sau prin sechele foarte grave, daca nu se intervine de urgenta pentru evacuarea colectiei constituite si oprirea sangerarii.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.