Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Fierul este necesar organismului pentru producerea hemoglobinei (transportatorul oxigenului), care coloreaza în rosu celulele rosii ale sangelui, miohemoglobinei, pigmentului similar, care se gaseste în tesuturile musculare si, în calitate de ajutor, în diversele reactii importante enzimatice.
Acesta se gaseste în ficat (îndeosebi cel de porc), creier, galbenus de ou, ciuperci albe, patrunjel, spanac, mere, piersici, prune uscate, stafide, grau de calitate superioara. Fierul este necesar pentru sinteza celulelor sanatoase ale sangelui. Daca veti avea insuficienta de fier în organism, veti fi palizi, slabi si obositi, din cauza anemiei. Însa fierul ajuta nu numai la producerea celulelor rosii ale sangelui, ci si la producerea celulelor imune, adica a celulelor albe ale sangelui. În cazul unui deficit de fier, puteti prezenta o sensibilitate sporita la infectiile curente.
Interactiuni posibile: - surplusul de calciu (mai mult de 2 g zilnic) concureaza cu fierul la asimilarea în tractul digestiv. Administrarea permanenta a calciului suplimentar poate provoca o insuficienta de fier; - fierul slabeste capacitatea de asimilare a cuprului si zincului sub forma ionica, iar acestia, la randul lor, concureaza cu fierul; - alimentele din stomac reduc capacitatea de asimilare suplimentara a fierului, însa cel mai bine se asimileaza fierul continut în carnea rosie; - cafeaua si ceaiul pot reduce capacitatea de asimilare a fierului; - reducerea aciditatii sucului gastric, în timpul administrarii îndelungate a antacidelor sau a preparatelor speciale, destinate reducerii aciditatii sucului gastric (tagametul, peptida, actida), poate micsora capacitatea de asimilare a fierului; - laptele poate reduce, de asemenea, capacitatea de asimilare a fierului;
Pentru asimilarea si utilizarea normala a fierului este nevoie sa obtinem din alimente o cantitate suficienta de vitamine din grupul B: riboflavina (B2) si piridoxina (B6); - carenta vitaminei A reduce capacitatea de asimilare a fierului; - proteinele de origine animala sporesc capacitatea de asimilare a fierului, în timp ce proteina de soia o reduce; - sarurile acidului fitinic, continute în cereale si în zarzavaturile de culoare închisa, imobilizeaza fierul în stomac si împiedica asimilarea lui.
Conform normelor alimentare recomandate, cantitatea recomandata de fier pentru copiii între trei luni si trei ani este de 1 mg pentru fiecare kg al masei corpului sau, în medie, 10 mg zilnic; în preajma perioadei de maturizare sexuala, fetele au nevoie suplimentar de 5 mg zilnic, iar baietii de 2 mg zilnic. Femeile mature, pana la menopauza, au nevoie de 15 mg zilnic, iar barbatii maturi si femeile dupa menopauza au nevoie de 10 mg zilnic. Daca utilizati polivitamine continand fier sub forma complexa, cantitatea aceasta va fi suficienta pentru mentinerea sanatatii (în cazul în care nu este necesar sa tratati vreo maladie specifica).
Cantitatea insuficienta de fier din organism poate fi recunoscuta dupa anemie, limba inflamata, pierderea poftei de mancare, fragilitatea oaselor, sensibilitate la frig, constipatie, depresie, stare de confuzie, ameteala, dificultati la înghitire, oboseala, fragilitatea unghiilor, stoparea cresterii la copii. În schimb, surplusul fierului provoaca dureri de cap, pierderea poftei de mancare, oboseala intensa si ameteli. Întrucat fierul este un agent oxidant (aceasta înseamna ca el poate fi cauza aparitiei radicalilor liberi, care pot distruge tesuturile), nu trebuie sa consumati mai mult fier decat e nevoie. Fierul trebuie administrat împreuna cu antioxidanti, cum ar fi vitamina C si vitamina E.
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.