Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Apa este elementul primordial al vietii pe pamant, orice vietuitoare, animal sau planta, indiferent ca este mica sau mare, avand nevoie de ea. Apa este „vehiculul“ care dizolva si aduce elemente hranitoare acolo unde sunt necesare si duce spre eliminare elementele nefolositoare, care au devenit toxice. Daca animalele salbatice, inconstient, la comanda unor senzori chimici din organism, rontaie anumite pamanturi, langa anumite pietre, sau beau anumite ape incarcate cu diverse minerale, pe care le cauta zeci si zeci de kilometri, omul este nevoit sa compenseze simturile „anesteziate“ si pervertite de viata moderna, cautand cu „ochii mintii“ sa dea organismului anumite elemente nutritive si tamaduitoare pentru a-i asigura viata.
Apele minerale baute actioneaza asupra tuturor organelor interne, ajungand pana la cea mai mica celula, dar produc modificari spectaculoase, in primul rand asupra tubului digestiv, la nivelul stomacului, duodenului, ficatului, colecistului, pancreasului, precum si asupra aparatului urinar prin intermediul rinichilor. Gratie pamanturilor si gazelor prin care trec, apele minerale se incarca si au o anumita compozitie chimica.
Apele oligominerale – cele care au o mineralizare totala sub 1g/l, fara gaze sau elemente chimice rare sau radioactive; sunt asemanatoare cu apa potabila. Se gasesc la Calimanesti, Olanesti, Slanic Moldova, Felix, Sangeorz Bai. Din intestin se resorb rapid, ca urmare a slabei lor mineralizari si sunt eliminate repede, marind diureza. Efectul diuretic este actiunea principala, scazand concentratia sarurilor minerale din urina, precum si a produsilor de degradare proteica din sange. Cresterea diurezei produce o spalare a cailor urinare, cu eliminarea nisipului de la rinichi, a produselor inflamatorii si a florei microbiene, cu repararea si vindecarea cailor urinare. Ca tehnica de cura, de obicei, se administreaza cantitati mici, de 2-3 pahare a cate 250 ml, baute incet, dimineata si la pranz, pe nemancate, marindu-se doza in 2-3 saptamani la 6-7 litri pe zi. Indicatii: procese inflamatorii si infectioase cronice ale cailor urinare (pielite, cistite, hipersecretii de urati, fosfati, oxalati, cu predispozitie la litiaza).
Apele carbogazoase au cel putin 1g de CO2/l, sunt slab acide si astfel dizolva multe saruri din solul prin care trec, formand bicarbonati. Prin degajarea CO2, sarurile se depun pe vase, pietre si vegetatia pe care o stropesc. Asemenea ape se gasesc la Slanic Moldova, sarul Dornei, Covasna, Gheorgheni, Bicaz. Sunt recomandate in cura de baut, pentru potolirea setei, prin hiperemia si excitarea nervilor gustativi din mucoasa bucofaringiana. Prin excitarea mucoasei gastrice maresc secretia de suc gastric si de acid clorhidric din stomac. De asemenea, calmeaza durerile de stomac si activeaza golirea acestuia, cresc diureza prin absorbtia mare de apa in intestin, stimuleaza centrul respirator din bulb, marind amplitudinea respiratiilor si cresterea ventilatiei pulmonare.
Apele alcaline contin cel putin 1g hidrocarbonat de sodiu la litrul de apa minerala. Alcalinitatea lor se manifesta prin posibilitatea de a fixa acizii. Apele alcaline sunt, de obicei, mixte, mai ales cu continut de bioxid de carbon, clorurosodice, sulfuroase, sulfatate, feruginoase. Se gasesc la Aries, Nasaud, Calimanesti, Govora, Pucioasa, Strunga, Tg. Frumos. Administrarea pe stomacul gol cu o ora si jumatate sau doua inainte de masa are o actiune de diminuare a secretiei si aciditatii stomacului. Administrarea cu putin timp inainte de masa (30 de minute) sau o data cu hrana provoaca o crestere a secretiei gastrice. Bauta dupa masa, apa alcalina neutralizeaza aciditatea gastrica, calmeaza arsurile si durerile. in diabet, efectul alcalinizat al acestor ape favorizeaza oxidarile si, deci, o mai buna utilizare a hidratilor de carbon. La bolnavii hepatobiliari micsoreaza densitatea bilei si drenajul acesteia, ameliorand procesele inflamatorii ale cailor biliare.
Apele minerale alcalinoferoase si feroase sunt apele in compozitia carora predomina, alaturi de bicarbonat, cationi de Ca si Mg. Apele cu Ca sunt mai valoroase, modificand excitabilitatea neuromusculara. in procesele inflamatorii intestinale inhiba motilitatea intestinului, producand constipatia. Apele calcice sunt diuretice prin mecanisme complexe; de asemenea, schimband reactia urinei, ii inhiba germenii sensibili in mediul acid. Se gasesc la Borsec, Covasna, Sangeorz, Slanic Moldova.
Apele feruginoase trebuie sa contina cel putin 10 mg ioni de fier la 1 l apa minerala. Aceste ape contin intotdeauna si bioxid de carbon, dar si foarte frecvent saruri de calciu si sulfati clorurosodici. Se gasesc la Tusnad, Vatra Dornei, Buzias, Covasna. Indicatii: in maladii infectioase cronice, intoxicatii cronice, hemoragii repetate, in carenta de fier exogen sau prin nevoi sporite din parazitoze si boli de ficat.
Apele arsenicale contin in cantitati foarte mici, respectiv 0,7 mg, ion arsenic/l. Arsenicul exista in mod normal in tiroida, glanda mamara, oase, piele, par, sange menstrual. Actiunea principala a arsenicului se exercita asupra proceselor de nutritie generala, diminuand arderile tisulare, favorizand asimilarea. Se intalnesc la Covasna, sarul Dornei. Sunt indicate in stari de debilitate, mai ales la copii, de convalescenta, anemii secundare, disfunctii tiroidiene cu metabolism ridicat, psoriazis. Administrarea se face cu cantitati mici, de 25 ml, de doua ori pe zi, pana la 250 ml/zi. La sfarsitul curei, cantitatea se micsoreaza treptat.
Apele sarate (clorurosodice), cu cel putin 1 g de sare/l, pana la 15 g/l, ape utilizabile in cura interna. Se gasesc la Piatra Neamt, Ocna Sibiului, Targu Ocna, Vrancea. Actiunea lor la nivelul aparatului digestiv este de a excita mucoasa gastrica, potentand secretia gastrica. De asemenea, produc o crestere importanta a motilitatii si a secretiei intestinale, mai ales daca au in compozitie si sulfati. Indicatiile importante ale curei interne sunt gastrita hipotonica in constipatii cronice, obezitate, stari dismetabolice. Contraindicatia apelor sarate in cura interna este hipertensiunea si dezechilibrele hidroelectrolitice.
Apele iodurate contin cel putin 1 mg iod/kg. Sunt in asociere cu apele clorurosodice, avand o origine comuna din flora si fauna marilor de odinioara. Se gasesc la Bazna, Sarata Monteoru, Pucioasa. Se recomanda in boli tiroidiene cu deficit de iod, in tulburari functionale ale glandelor sexuale la femei. Eliminarea iodului prin mucoasa alveolara amelioreaza procesul inflamator al cailor respiratorii superioare si inferioare.
Apele sulfuroase trebuie sa contina cel putin 1 mg sulf titrabil/l, sub forma de hidrogen sulfurat. si aceste ape sulfuroase sunt in combinatie cu alte elemente din cele deja prezentate. Se gasesc la Strunga, Targu Frumos, Nicolina - Iasi, Pucioasa, Tg. Ocna, Mangalia, Olanesti. Au actiune la nivelul stomacului, cresc secretia gastrica, de asemenea si peristaltismul intestinal, combatand constipatia. La nivelul ficatului exercita un efect de eliminare a secretiei biliare, al nivelul intestinului are efect antitoxic in intoxicatii cu mercur, plumb si zinc. Sunt indicate in constipatii si colite cronice, in afectiuni cronice ale ficatului si vezicii biliare, in diabetul zaharat, in hiperglicemie si in intoxicatii cronice cu metale grele.
Apele sulfatate - in aceasta categorie intra apele minerale care contin cel putin 1 g de substante solide dizolvate la 1 l, in care predomina sulfatii. Actiunea lor este in special asupra intestinului, ficatului si cailor biliare, prin marirea secretiei si excretiei din aceste organe. Se gasesc la Baltatesti - Neamt, Buzias - Cluj, Breazu - Iasi, Tg. Ocna, Slanic Moldova. Mod de administrare: apele sulfatate se prescriu dimineata, pe nemancate, in cantitate de 100-300 ml, in raport cu concentratia lor si, de preferinta, calde. Daca sunt mai concentrate de 10 g/l nu pot fi folosite decat cu pauze intercalate si diluate cu apa potabila.
Ape radioactive – contin cantitati variabile de uraniu, actiniu sau thoriu. in prezent nu sunt recomandabile, deoarece radioactivitatea generala a crescut mult, cu urmari nedorite in cresterea frecventei cancerului. Se gasesc la Borsec, Herculane, Sangeorz-Bai, Vatra Dornei, 1 Mai.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.