Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Maslinele erau cunoscute in intreaga zona mediteraneana inca din neolitic. Numit de Homer "aurul lichid", uleiul de masline si-a consolidat renumele de aliment-medicament in perioada de apogeu a Greciei antice.
Acest ulei era, asadar, folosit atat pentru hrana, cat si in scop terapeutic: vechii greci observasera ca putea fi dat ca leac in caz de slabiciune fizica si contra durerilor de burta.
Uleiul de masline cel mai valoros este obtinut din maslinele verzi. Cel mai sanatos este uleiul de masline extra-virgin, adica cel obtinut dupa prima presare a pastei de masline. Procesul de obtinere a uleiului de masline extravirgin este simplu si presupune exclusiv procedee mecanice. Calitatea uleiului de masline extravirgin depinde primordial de soiul de masline si de conditiile climatice.
Ce contine uleiul de masline extravirgin?
Continutul sau variaza in functie de soi si de conditiile de crestere.
Principalul component al uleiului de masline este o grasime mono-nesaturata: acidul oleic. Proportia de acid oleic din uleiul de masline este in general intre 70% si 75%.
Este o grasime nesaturata, buna pentru organism.
Acizi grasi polinesaturati: concentratia in aceste grasimi bune este in jur de 10%. Omega 6 este prezent in proportie de peste 9% in uleiul de masline, pe cand lui Omega 3 ii revine doar in jur de 0,5%. (Din punctul de vedere al raportului dintre Omega 3 si Omega 6 uleiul de masline este unul dezechilibrat.)
Uleiul de masline contine si grasimi saturate (“rele”), in proportie de 12%-14%. Principala grasime de acest fel din uleiul de masline este acidul palmitic (intre 9% si 11%).
Raportul dintre grasimile “bune” si cele “rele” este suficient de mare incat uleiul de masline sa constituie o sursa sigura de sanatate.
Dintre vitamine, uleiul de masline contine in primul rand vitamina K, vitamina E si provitamina A (este bogat in vitamina K; vitamina E se gaseste in cantitati mai mici decat in uleiul extravirgin de floarea-soarelui).
Beneficii aduse sanatatii
Datorita grasimilor bune continute si a vitaminei K, uleiul de masline extravirgin protejeaza inima si arterele.
Tot prin grasimile sale uleiul de masline actioneaza ca un bun drenor biliar.
Se recomanda folosirea sa atat de catre bolnavii de litiaza biliara, cat si de catre cei afectati de litiaza renala.
Uleiul de masline reduce riscul diverselor forme de cancer si regleaza tranzitul intestinal.
De asemenea, exista mai multe studii care arata ca acest ulei scade probabilitatea de aparitie a Alzheimer-ului.
Ca si putere terapeutica, efectul de protejare si chiar de refacere a sistemului cardiovascular este cel care primeaza la uleiul de masline.
Uleiul de masline extravirgin este ceva mai stabil la preparare termica decat alte uleiuri (punctul sau de ardere este intre 205 si 210 grade Celsius). De aceea, transformarea in grasimi toxice in cazul prajirii uleiului de masline este mai “greoaie” (temperatura de prajire rareori depaseste 190-195 de grade). In general, calitatea uleiului de masline extravirgin este afectata in cazul prajirii, dar grasimile nocive rezultate vor fi in cantitati mici.
Recomandari
Alegeti uleiul de masline extravirgin, chiar daca pretul este mai mare. Nu este nevoie sa consumati cantitati mari. Nu consumati doar ulei de masline extravirgin: alternati-l cu ulei de floarea-soarelui extravirgin si/sau cu ulei din seminte de struguri extravirgin. Daca din alimentatia dumneavoastra nucile si alte seminte crude lipsesc in general, va sfatuim sa consumati zilnic din aceste uleiuri, nepreparate termic (in salate sau ca atare). Una-doua linguri pe zi sunt suficiente (aceste cantitati reprezinta un compromis bun intre beneficii si numarul de calorii). Evitati consumul de ulei de masline seara.
Gustul iute nu trebuie sa va ingrijoreze: dimpotriva, in general aceasta componenta din gustul sau indica un ulei de masline extravirgin de calitate superioara. (DorohoiNews.ro)
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.