Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
O forma de anemie care apare la populatia din jurul Marii Mediterane se intalneste destul de rar si in tara noastra. Aceasta se manifesta prin anemie severa, infarcte ale diferitelor organe (rinichi, plamani), tendinta de a face infectii la nivelul oaselor, iar in cazurile grave, duce la moarte prematura. Boala este cauzata de o mutatie genetica si este ereditara, fiind determinata de modificari patologice ale moleculei de hemoglobina, molecula care are rolul de a transporta oxigenul in tesuturi. Boala mai este denumita si talasemie sau siclemie si cunoaste mai mult de trei forme care sunt de gravitate variabila. Se cunosc, de asemenea, si purtatori sanatosi ai genelor afectate.
Durerea este rezultatul blocarii vaselor de sange. Una dintre simptomele cele mai suparatoare in aceasta afectiune cronica este durerea. Durerea acuta din aceasta boala este rezultatul blocarii vaselor de sange, fapt care determina o alimentare deficitara cu oxigen, ceea ce genereaza suferinta. Tratamentul unei astfel de dureri este destul de dificil si implica mai multe categorii de medicamente.
Trebuie subliniat faptul ca numai 30% dintre pacienti prezinta episoade dureroase, dar acestea sunt uneori atat de serioase incat aproximativ o treime dintre acestia necesita internare in spital.
Tratamentul durerii in criza se face, de regula, cu antiinflamatoare nesteroidiene si cu opioizi. De fapt, opioizii sunt medicamente de prima alegere, dar cel care le prescrie trebuie sa aiba in vedere si posibilitatea aparitiei unor efecte secundare (greturi, varsaturi, prurit, constipatie, sedare), pe care sa le previna sau sa le monitorizeze atent. in mod obisnuit, opioizilor li se adauga si paracetamol. Opioizii pot fi administrati si pe cale orala, intramusculara sau intravenoasa, dar de regula, daca durerea este destul de puternica, ultima cale este preferabila. La durere puternica si persistenta se prefera administrarea opioidului in perfuzie. Opioidul cel mai folosit este morfina, dar acolo unde este disponibil se utilizeaza hidromorfonul, care este mai bine tolerat. Pentru terapia durerii cronice exista, de asemenea, un plasture special care contine fentanyl si care actioneaza pana la 72 de ore.
In unele tari exista si posibilitatea asa-numitei analgezii controlate de pacient. Este vorba de un echipament specializat, prin care se injecteaza in organism calmantul prin actionarea de catre bolnav a unei pompe injectomat. Pentru evitarea supradozarii, aceasta pompa este prevazuta cu un program codat, iar programarea este facuta de catre medic in asa fel incat opioidul sa nu fie eliberat decat la anumite intervale de timp. De regula, pacientul nu este informat despre acest lucru, el avand posibilitatea de a apasa pe butonul pompei de cate ori doreste, ceea ce ii intareste convingerea ca primeste analgezicul. Aceasta metoda este buna, dar este limitata de pretul mare al echipamentului.
Prezenta unor astfel de cazuri si in tara noastra se constituie intr-un argument convingator referitor la formarea poporului roman, deoarece in legiunile romane care au cucerit Dacia (in alcatuirea acestor regiuni intrau soldati din intregul imperiu aflat in jurul Mediteranei) se gaseau purtatori ai acestei gene deficitare. Transmiterea in timp a acestor gene explica existenta in tara noastra a rarelor cazuri de talasemie.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.