Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Rozmarinul este o planta mediteraneana perena care se cultiva, dar apare si spontan in zonele insorite, fara temperaturi scazute si fara umiditate excesiva. Iubeste zonele litorale: numele sau vine de la “ros marinus” – roua marii. In Romania, planta are conditii mai bune in sud-vest (campia Timisului) si in Dobrogea.
Rozmarinul este folosit in scop terapeutic, dar si drept condiment (in special la miel si la vita, dar exista retete gustoase si de pui cu rozmarin). Se utilizeaza frunzele, varfurile inflorite si (doar in scop terapeutic) parti ale tulpinii.
Compozitie rozmarin: ulei volatil (continand alfa-pinen si beta-pinen, camfen, camfor, sabinen, limonen, beta-cariofilen), acizi fenolici (cafeic, gentizic, vanilic, siringic), derivati de acid cafeic (acidul rozmarinic), diterpene (rosmanol, carnosol, acid carnosic), triterpene (alfa-amirenol si beta-amirenol, acid ursolic, acid oleanolic), flavonoide (diosmina, diosmetina, hesperidina), taninuri, ceruri etc.
Sanatatea din rozmarin
Rozmarinul se gaseste sub forma de ceai (din frunze, tulpini, varfuri florale uscate), tinctura sau ulei volatil.
Beneficii aduse sanatatii:
1) Intareste inima. Este tonic cardiac, hipertensiv, regleaza ritmul inimii prevenind aritmiile, intareste vasele de sange si reduce colesterolul. In general este fie contraindicat, fie indicat in cantitati mici hipertensivilor (persoanelor cu tensiune arteriala mare). De aceea cardiacii trebuie sa il foloseasca doar cu avizul medicului cardiolog personal iar cei cu hipertensiune preferabil sa il evite (sau sa il foloseasca tot cu avizul cardiologului).
Intensifica circulatia sangelui si mai ales circulatia periferica, inlaturand sindromul mainilor/picioarelor reci.
2) Stimuleaza capacitatea de concentrare si memoria
Rozmarinul are o actiune complexa asupra sistemului nervos: desi este un tonic cerebral foarte eficient, ajuta si in caz de insomnie, instabilitate emotionala, nervozitate. Regleaza buna functionare a sistemului nervos si combate surmenajul intelectual.
Infuzia de rozmarin este utila in perioadele de suprasolicitare (examene, munca in exces etc.), capacitatea de a remonta sistemul nervos fiind foarte ridicata.
3) Actioneaza ca tonic hepatic si stimuleaza secretia biliara. Infuzia de rozmarin trateaza eficient diskinezia biliara si stimuleaza digestia.
De asemenea, rozmarinul contribuie la vindecarea infectiilor gastro-intestinale.
4) Amelioreaza semnificativ bolile articulare. Actiunea sa este la fel de eficienta atat in situatia afectiunilor avand cauze infectioase, cat si atunci cand cauzele sunt mecanice.
5) Rozmarinul are o capacitate crescuta de regenerare a organismului si intarzie imbatranirea.
Contraindicatii rozmarin: planta este in general contraindicata persoanelor cu hipertensiune si femeilor insarcinate. In aceste cazuri, se poate folosi doar cu avizul medicului personal (care, daca isi da avizul, trebuie sa indice si doza maxima ce poate fi utilizata in scop terapeutic sau ca si condiment). (DorohoiNews.ro)
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.