Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Somnul pe o perioada mai scurta de sase ore, in fiecare noapte, poate creste riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare, arata un studiu. Studiul a fost realizat asupra unui grup de 4.000 de persoane ce nu aveau un istoric medical al afectiunilor cardiace.
Conform descopera.ro, care citeaza USA Today, participantii aveau varsta medie de 46 de ani, iar o treime dintre ei erau barbati. Participantii au scris un actigraf, instrument utilizat pentru masurarea activitatii, timp de sapte zile, pentru a studia orele pe care le petrec dormind. De asemenea, au fost supusi tomografiilor computerizate si a ultrasunetelor pentru identificarea afectiunilor cardiace.
Rezultatele studiului arata ca persoanele ce dorm mai putin de sase ore pe noapte au un risc cu 27% mai mare de dezvoltare a aterosclerozei, in comparatie cu cei ce dorm sapte, opt ore pe noapte. „Studiul arata ca trebuie sa utilizam somnul ca arma impotriva afectiunilor cardiace, factor pe care il compromitem zilnic”, a declarat principalul autor al studiului Jose M. Ordovas, cercetator din cadrul Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares Carlos III (CNIC), Madrid. De asemenea, si calitatea somnului joaca un rol important. Participantii cu o calitate mai scazuta a somnului prezentau un risc cu 34% mai crescut de dezvoltare a aterosclerozei, fata de cei cu o calitate mai mare a somnului.
Lipsa somnului accelereaz depunerea plăcilor pe artere
Un motiv in plus pentru a miza pe un somn bun peste noapte: mai putin de sase ore de odihna sau noptile nedormite cresc riscul de a dezvolta placi periculoase pe artere, arata un nou studiu american.
Cercetarile anterioare au aratat ca somnul deficitar este puternic asociat cu boala coronariana, insa acesta este primul studiu potrivit caruia odihna este masurata obiectiv si asociata in mod independent cu ateroscleroza in intregul roganism, a declarat José Ordovás, director de stiintele nutritiei si genomica de la Centrul Jean Mayer din cadrul Universitatii Tufts, si autorul principal al cercetarii, noteaza adevarul.ro. Studiul a fost publicat in jurnalul Colegiului American de Cardiologie si citat de cnn.com. Cresterea placilor – ateroscleroza – la nivelul extremitatilor poate duce la accidente vasculare-cerebrale, probleme digestive si circulatie deficitara a sangelui, determinand durere, amorteala si, in cele din urma, boli de inima.
Cercetarea a inclus 4.000 de spanioli in varsta de 46 de ani fara boli de inima sau apnee de somn. Ficaruia i s-a atasat un dispozitiv care sa le masoare lungimea si calitatea somnului, timp de sapte nopti consecutive. Calitatea somnului a fost definita in functie de numarul de treziri si miscari pe durata unui ciclu de somn. Participantii au fost impartiti in patru grupe, in functie de durata somnului. Prima grupa – sub sase ore; a doua – 6-7 ore, a treia – 8 ore si a patra – mai mult de 8 ore. Li s-a efectuat CT cardiac si o investigatie cu ultrasunete 3D pentru inima, atat la inceputul cercetarii, cat si la finalul ei. Totodata, anumite artere din corp au fost investigate cu ultrasunete 3D. Cercetatorii au descoperit ca subiectii care dormisera mai putin de sase ore, erau cu 27% mai predispusi la ateroscleroza, comparativ cu cei care dormisera intre 7 si 8 ore, iar participantii cu somn intrerupt aveau un risc cu 34% mai mare, comparativ cu cei care dormisera snur. Aceste rezultate subliniaza importanta obiceiurilor sanatoase de somn in prevenirea bolilor cardiovasculare, sunt de parere autorii studiului.
Impactul somnului agitat asupra sanatatii este bine documentat. Studiile au legat somnul deficitar de hipertensiunea arteriala, de un sistem imunitar slabit, de creseterea in greutate, un libido scazut, de modificarile de dispozitie, paranoia si riscuri mari de diabet, atac de cord, boli cardiovasculare si unele forme de cancer. Un studiu de somnologie a relevat ca persoanele care dormisera mai putin de sase ore pe noapte timp de doua saptamani, si care erau de parere ca se simt bine, au raspuns la fel de rau la testele cognitive si de reflexe ca si persoanele care fusesera private de somn timp de doua nopti intregi. Lipsa cronica a somnului este strans legata de anxietate si depresie, deoarece organismul lupta sa faca fata stresului cauzat de somnolenta. Exista dovezi din ce in ce mai multe ca somnul deficitar in copilarie are legaturi cu ateroscleroza si dementa. Somnul este esential pentru refacerea si repararea corpului. Somnul profund care se instituie numai dupa un ciclu complet este necesar pentru ca organismul sa elibereze hormonii responsabili de repararea tesuturilor si a celulelor in creier si in restul corpului.
Depinde de noi sa ne imbunatatim calitatea somnului si putem face asta antrenandu-ne creierul. Putem incepe prin a crea un mediu prietenos odihnei si stabilirea unei rutine relaxante pentru culcare. Rutina obisnuieste creierul cu faptul ca a venit timpul pentru relaxare si somn. Temperatura mai scazuta din dormitor, lumina mai slaba, baia calda si o muzica in surdina sunt metode care merita incercate. Şi, sa nu uitam de exercitiile fizice. Potrivit Fundatiei nationale a somnului, chiar si 10 minute de mers pe jos in fiecare zi, ciclismul, exercitiile aerobice pot imbunatati semnificativ calitatea somnului pe timp de noapte.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.