Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Consumul de cafea are o multitudine de beneficii asupra organismului, cel putin daca nu sunt depasite 2 cani de cafea pe zi.
Insa, un consum cronic, exagerat de cafea poate sa duca, in timp, la aparitia unor probleme de sanatate. Cafeaua daca este consumata in cantitati mari, mai mult de 250 mg pe zi poate sa duca, in timp, la o stare care se numeste cafeinism. De cele mai multe ori, cafeinismul include stari cu disconfort fizic accentuat precum iritabilitate, nervozitate, insomnie, dureri de cap, agitatie, asociate cu starea de dependenta de cafeina. De exemplu, o multime de persoane beau cafea din dorinta de a avea cat mai multa energie, insa energia pe care ei au impresia ca au capatat-o dupa consumul multor cesti de cafea este, de fapt, o stare de agitatie greu de gestionat.
Mai mult, ne-a spus specialistul cardiolog, cafeaua reprezinta una dintre cele mai consumate bauturi din intreaga lume si de aceea de-a lungul anilor au fost realizate o multime de studii cu privire la efectele ei negative asupra sistemului cardiovascular. Altfel spus, astazi, se fac cercetari care isi doresc sa stabileasca relatia corecta dintre consumul cronic de cafea si incidenta aparitiei sau a agravarii bolilor cardiovasculare.
Ceea ce se stie cu siguranta la ora actuala este faptul ca un consum excesiv de cafea sau de bauturi care contin cofeina este posibil sa creasca indexul cardiac si tensiunea arteriala, dar si sa activeze sistemul nervos simpatic la consumatorii ocazionali de cafea. Cu toate acestea, astfel de efecte nu au fost inregistrate in randul celor care beau cafea moderata, constant. In consecinta, nu se poate afirma ca exista o asociere dovedita intre consumul regulat de cafea si boala coronariana.
Mai multe studii si cercetari care au fost efectuate pentru a stabili relatia dintre consumul de cafea si boala coronariana ischemica nu au reusit sa stabileasca nicio legatura dintre consumul regulat de cafea si boala coronariana, chiar si in cazul celor care consumau cantitati mari de cafea (≥5cesti/zi). Mai mult, la pacientii cu diabet zaharat tip 2, consumul regulat de cafea nu creste incidenta bolii coronariene. In cazul femeilor, bautul cafelei daca se face in mod constant poate chiar sa scada riscul de accident vascular cerebral. Nici intre consumul de cafea si aparitia fibrilatiei arteriale nu s-a putut stabili cu claritate o legatura.
Unul dintre cele mai studiate efecte ale consumului de cafea, insa, a fost cel legat de influenta acesteia asupra tensiunii arteriale si de rolul acesteia in aparitia hipertensiunii. Au fost realizate o multitudine de studii care au scos in evidenta faptul ca, un consum regulat de cafea nu creste riscul de aparitie a hipertensiunii, de aceea si ghidurile europene si americane de tratament al hipertensiunii nu mai interzic consumul de cafea pacientilor cu hipertensiune.
Trebuie sa retinem ca un consum moderat de cafea nu dauneaza sanatatii inimii, adica nu duce la cresterea riscului de afectiuni precum boala coronariana ischemica si nici nu este un pericol pentru producerea unui accident vascular cerebral. Iata cateva beneficii ale cafelei asupra sanatatii: Sunt studii care sustin ca un consum moderat de cafea nu influenteaza riscul de aparitie a aritmiilor cardiace, nu favorizeaza hipertensiunea arteriala la nefumatori, iar un consum de 3 cesti de cafea pe zi previne acumularea de calciu la nivelul arterelor. / Totodata, s-a demonstrat ca un consum regulat de cafea reduce riscul de aparitie al diabetului de tip II si reduce riscul de sindrom metabolic. / Mai mult, un consum moderat de cafea se pare ca poate reduce riscul de a dezvolta cancer de ficat, de colon sau de melanom. Sursa: stiridinsanatate
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.