Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Coada-calului are o arie larga de raspandire (din zonele de campie pana in cele de munte).
Planta are 2 feluri de tulpini: tulpinile fertile, de primavara (acestea putrezesc dupa aparitia fructelor) si tulpinile sterile, care cresc vara. Tulpinile sterile sunt cele folosite in scop terapeutic.
Ce contine coada-calului?
Planta include in compozitia sa:
- ulei volatil;
- acizi (acid salicilic, acid oxalic, acid malic);
- potasiu;
- flavonoide;
- vitamina C;
- bioxid de siliciu (cuart);
- fitosteroli;
- palustrina;
- nicotina;
- equisetonina (o saponina);
- gliceride ale unor acizi grasi polinesaturati si ale acidului stearic.
Cum utilizam coada-calului?
Putem folosi planta pentru prepararea ceaiului, a maceratului (planta se gaseste la plafar) sau direct sub forma de pulbere.
Efecte terapeutice ale plantei
Coada-calului actioneaza ca:
- bronhodilatator, datorita uleiului volatil;
- expectorant, tot prin uleiul volatil;
- antiinflamator, datorita acidului salicilic si acidului malic;
- antimicrobian, prin equisetonina si uleiul volatil;
- diuretic, prin acidul malic si flavonoizii continuti;
- antiseptic urinar si genital, datorita equisetoninei;
- scade nivelul colesterolului si reduce absorbtia acestuia, datorita flavonoizilor, acidului malic si a fitosterolilor;
- cicatrizant, prin bioxidul de siliciu, equisetonina si uleiul volatil continute.
- intareste sistemul imunitar, gratie flavonoizilor si a vitaminei C. Eficienta in sustinerea sistemului imunitar este totusi destul de redusa.
Coada-calului are o eficienta ridicata in tratarea afectiunilor respiratorii severe (inclusiv pentru controlul astmului) si pentru eliminarea apei din tesuturi. Urmeaza, ca si putere terapeutica a plantei, efectul de reducere a colesterolului si contributia majora la vindecarea unor infectii renale.
Uz extern: coada-calului poate fi folosita contra eczemelor, degeraturilor, ca si cicatrizant, contra aftozei si a stomatitei.
Are coada-calului si contraindicatii?
Concentratiile de palustrina si nicotina sunt mici, de aceea coada-calului nu afecteaza sistemul nervos.
In schimb, acidul oxalic din coada-calului este suficient incat planta sa fie contraindicata in cazul litiazei renale (pietre la rinichi).
Planta este total contraindicata in cazul edemului cardiorenal!
Copiilor ar trebui sa nu le administrati preparate din coada-calului concentrate sau/si pe intervale lungi de timp, din cauza bioxidului de siliciu.
Atentie: nu recoltati coada-calului, cumparati produsul de la plafar! Recoltarea se face de catre personal specializat, deoarece planta are aspect asemanator cu unele specii otravitoare. (DorohoiNews.ro)
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.