Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
In viata de zi cu zi intalnim tot felul de produse toxice pentru organism; si aici nu ne referim doar la alimente tratate cu E-uri sau la pasta de dinti cu fluor, ci si la imbracamintea de zi cu zi. stiai ca hainele contin o multime de reziduri grele din vopsele toxice, iar multe din textilele sintetice folosite pentru haine sunt toxice?
Chimicalele toxice sunt folosite pentru procesarea fibrelor de imbracaminte (textile) si, de asemenea, pentru fabricarea hainelor. tarile din Asia si din lumea a treia fabrica cele mai multe textile si imbracaminte, iar poluarea industriala si standardele chimice de la locul de munca, de obicei, lipsesc sau sunt ignorate. Acesta este un motiv de ingrijorare, pentru ca imbracamintea se agata de cel mai mare organ al nostru, pielea. Dupa ce hainele sunt facute, ele sunt adesea acoperite cu formaldehida, pentru a le mentine in starea “naturala”. Au fost raportate mai multe reactii alergice severe la formaldehida, iar investigatiile au descoperit un nivel de formaldehida de pana la 900 de ori mai mare decat nivelul de siguranta recomandat pentru haine. Aceste materiale sintetice sunt produse cu substante chimice toxice, si in timp ce ele nu pot produce reactii imediate, acumularea pe termen lung a acestor toxine adaugate la aerul poluat, apa si alimente pot cauza numeroase boli de sanatate, inclusiv cancerul.
Hainele care nu sunt necesare a fi calcate pot contine substante chimice perfluorinate (PFC) – utilizate pentru a fabrica Teflonul – aceasta substanta chimica cancerigena, ce este cunoscuta a cauza probleme de sanatate. Alte piese de imbracaminte contin etoxilat de nonilfenol (NPE). Cunoscuti ca fiind perturbatori ale sistemului endocrin, nonilfenolii au fost aruncati in cursurile de apa adiacente, ucigand o multime de pesti. In plus, hainele negre si colorantii pentru piele contin adesea p-fenilendiamina (PPD), care pot produce reactii alergice. Substantele ignifuge cancerigene pot aparea in lenjeria de pat si in imbracamintea de noapte. Totodata, compusii organici volatili si compusii de albire producatoare de dioxina sunt folosite de industriile textile.
Iata cateva masuri simple pe care le poti lua pentru a reduce expunerea la imbracamintea toxica:
Daca speli cu detergentii toxici comuni pe care ii gasesti la supermarket, treci mai degraba la detergentii naturali. Vor fi necesare cateva spalari pentru a elimina complet rezidurile toxice ale detergentilor chimici.
Citeste cu atentie etichetele hainele: evita materialele sintetice, cum ar fi raion, nailon, poliester, acril, acetat sau triacetat. De asemenea, evita hainele care nu se calca.
Incearca cat mai mult sa porti haine din bumbac organic 100% sau canepa.
Spala si usca hainele ce contin materiale sintetice de trei ori inainte de a le purta. Unii oameni adauga bicarbonat de sodiu pentru a ajuta la neutralizarea substantelor chimice din imbracaminte.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.