Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Destul de des observăm la rudele noastre sau în mass-media cum anumite persoane se îmbolnăvesc de boli destul de grave cum ar fi cancer, hepatită, diabet, borelioză sau se infectează cu virusul HIV sau alte virusuri periculoase, moment in care cei mai mulți oameni se întreabă „Oare nu mi se poate întâmpla și mie?”
Toți oameni au din când in când o durere, observă o schimbare in organism sau au o problemă medicală care îi îngrijorează. Corpul nostru poate produce senzații care nu sunt periculoase, poate doar neplăcute, dureroase sau neașteptate, chiar și atunci când funcționează bine, pentru că el este un sistem complex și complicat. Chiar dacă majoritatea oamenilor se îngrijorează periodic în legătura cu sănătatea lor, există persoane pentru care aceasta îngrijorare nu dispare si devine o problemă în sine, ajungând la anxietatea legată de sănătate și boli.
Persoanele cu ipohondrie resimt anumite schimbări in organismul lor pe care le interpretează incorect ca fiind periculoase sau amenințătoare, lucru care duce la anxietatea legată de sănătate și la folosirea comportamentelor și a strategiilor pentru a reduce această anxietate, care însă nu le ajută să se adapteze, intrând astfel într-un cerc vicios.
Ce se întâmplă în corpul tău atunci când apare anxietatea? Atunci când simți anxietate în corpul tău se eliberează anumiți hormoni (adrenalină, noradrenalină) care produc anumite schimbări în organism. Poate simți că îți bate inima mai tare, ai senzația ca nu mai poți respira, că mușchii îți sunt încordați, că îți transpiră palmele, ai senzația de amețeală sau de vedere încețoșată. Acest lucru se întâmplă ca un răspuns normal al organismului care se pregătește de fugă sau luptă cu scopul de a ne proteja în fața pericolului perceput.
Oamenii care au ipohondrie interpretează aceste schimbări temporare și benigne ca un indicator al prezenței unei boli grave. În acest mod cu cât devin mai anxioși și mai stresați în legătură cu sănătatea lor, dezechilibrul hormonal este menținut și accentuat, apărând astfel noi simptome și senzații și crescând nivelul anxietății și al activării fiziologice.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.