Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
In vechime, uleiul de nuci era folosit, in satele romanesti, mai mult ca cel de masline. Satenii foloseau prese speciale pentru a-l produce. Astazi, uleiul de nuci se mai gaseste la plafare.
Uleiul extravirgin de nuci, datorita calitatilor sale, ar fi meritat sa primeasca, din partea producatorilor autohtoni, aceeasi sansa pe care uleiul extravirgin de masline a primit-o in tari precum Spania si Grecia. Din pacate, nu doar ca acest lucru nu s-a intamplat, dar productia si consumul de nuci sunt in scadere: societatea moderna pare sa spuna “nu” acestui fruct de o valoare deosebita pentru sanatate. Principalele produse care ne amintesc, azi, de nuci sunt cozonacul, coliva, anumite sortimente de ciocolata si de halva.
Ce contin nucile?
Acizi grasi. Nucile contin cantitati importante de omega 6, omega 3 (acizi poli-nesaturati) si de acizi grasi mono-nesaturati - in principal acid oleic. Nucile contin si acizi grasi saturati, dar in cantitati reduse.
Proteine – intre 14% si 18%.
Glucidele sunt prezente in cantitati destul de mici (10-12%).
Saruri minerale. Complexitatea si bogatia de minerale oferite de nuci sunt rare. Nucile au in compozitie potasiu, fosfor, cupru, zinc, calciu, magneziu, fier, seleniu, iod. Dintre acestea, potasiul si fosforul sunt in concentratii mai ridicate (nucile uscate depasesc bananele ca si concentratie de potasiu, dar sunt sub migdale). Fosforul intra in compozitia oaselor si are un rol metabolic important (in producerea de energie). Calciul se gaseste si el in cantitati destul de ridicate (60-80% din concentratia de calciu a laptelui).
Vitamine. Nucile contin cantitati importante de vitamina E si de caroten (care este transformat de ficat in vitamina A). Miezul de la 7-12 nuci este suficient pentru asigurarea necesarului zilnic de vitamina E. Nucile contin si vitamine din complexul B plus vitamina C (concentratiile in aceste vitamine nu sunt insa ridicate).
La ce ne folosesc nucile?
Mentinerea sanatatii inimii si a sistemului vascular. Uleiul continut de nuci are o actiune puternica in acest sens, datorita combinatiei complexe si concentratiei ridicate de grasimi sanatoase, vitamina E, potasiu, magneziu si seleniu. O mana de nuci in fiecare zi ne protejeaza mai bine inima decat uleiul de masline extravirgin si decat pestele gras. Pentru a-si indeplini functia de protector al inimii, miezul de la nuci trebuie sa fie in buna stare, fara urme de rancezeala. Rancezeala dauneaza inimii si, in plus, are potential hepato-toxic si cancerigen.
Scad riscul de cancer datorita acidului oleic, Omega 3 si a vitaminei E.
Nucile mentin tonusul psihic si combat depresia, prin combinatia dintre grasimile bune continute, mineralele din compozitia lor si vitamina E.
Combat insomnia, datorita continutului de melatonina si de grasimi.
Sunt foarte bune pentru copii, stimuland cresterea armonioasa, dezvoltarea intelectului si tonusul fizic, datorita calciului, fosforului, lipidelor si carotenului.
Sunt nucile rele pentru silueta?
Cu un aport caloric intre 620 si 700 de calorii la 100 de grame, nucile vor contribui vizibil la cresterea in greutate daca le consumam in cantitati mari. In cantitati mici, insa, ele ajuta la mentinerea masei corporale si la pierderea kilogramelor in exces, deoarece stimuleaza metabolismul.
Cum consumam nucile?
Pentru cine iubeste gustul gras si aroma nucilor, miezul consumat ca atare este prima alegere. Daca, in schimb, vi se par prea satioase, le puteti folosi in primul rand la salate. Nucile aduc beneficii organismului cu conditia sa le consumam in stare cruda.
O mana de miez de nuci pe zi este “reteta” ideala care, alaturi de o dieta sanatoasa, va preveni afectiunile severe si va va mentine in forma fizica buna pana la adanci batraneti.
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.