Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Deja zilele sunt mai scurte iar vremea începe să se schimbe. Creşte numărul şi durata perioadelor cu ploi. Specialiştii spun că toate aceste schimbări pot influenţa semnificativ starea psihică a oamenilor şi astfel se poate instala depresia de toamnă.
Medicii definesc această stare ca fiind o tulburare afectiv sezonieră (SAD Seasonal Affective Disorder) şi care apare ca scurtării zilelor. Oamenii sunt mai stresaţi în această perioadă, mai ales sin cauza faptului că pot face tot mai puţine lucruri pe timpul zilei. Şi faptul că vacanţele se termină şi se întorc la serviciu, le aduce oamenilor mai multă tristeţe. Le este mai greu să se acomodeze şi dau mai puţin randament, iar acest fapt le aduce stres în plus.
Această stare de depresie este extrem de cunoscută. Până şi poeţii au descris, de-a lungul secolelor, despre acest sentiment de deznădejde și letargie ce apar odată cu zilele tot mai scurte ale toamnei și iernii.
Simptomele depresiei de toamnă
Sunt mai multe semne ale instalării depresiei de toamnă. Printre cele mai cunoscute sunt:
- dificultăți de concentrare;
- oboseală și senzație de lipsă de energie;
- scăderea interesului pentru activitățile zilnice și în special a celor sociale;
- lipsa dispoziției (depresie, tristețe sau apatie);
- creșterea apetitului, pofta exagerată pentru complexe de carbohidrați (precum pâinea sau paștele făinoase);
- creșterea în greutate;
- somnolență;
- pierderea interesului pentru amor;
- iritabilitate.
Medicii spun că aceste simptome debutează toamna, ating un maxim pe perioada iernii și dispar de obicei primăvara.
Potrivit statisticilor, 70-80% dintre cei cu tulburare afectivă sezonieră sunt femei, cel mai frecvent în jurul vârstei de 30 de ani, dar afecțiunea a fost de asemenea depistată și tratată cu succes și la copii.
Dr. Ciprian Băcilă, medic psihiatru și director al Spitalului de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda" din Sibiu a explicat că în cazul depresiei de toamnă, „dispoziția generală a persoanei devine tristă, omul respectiv nu mai are nicio plăcere, stă retras din punctul de vedere al activităților de zi cu zi: nu își mai face curățenie, nu mai are performanță la serviciu, se retrage foarte mult, nu mai merge după cumpărături, nu mai are chef să își vadă prietenii, începe să își neglijeze igiena, este trist, plânge destul de mult. Își reduce tot ce reprezintă nivelul activității de zi cu zi. Totodată, pofta de mâncare se diminuează, nu reușește să doarmă iar libidoul sexual este, cel mai adesea, diminuat”, potrivit b365.ro.
Cum tratăm depresia de toamnă
Medicii psihiatri spun că pentru a combate stările depresive, persoanele care îşi dau seama că suferă de această boală trebuie să se adreseze imediat unui specialist. Terapia medicamentoasă trebuie să fie însoţită de consiliere psihologică şi psihoterapie.
În România, mersul la psihiatru este încă un subiect tabu. Există o stigmatizare a acestui subiect, oamenii preferând să meargă, pentru prima dată, înspre medicii de familie sau chiar evită să se trateze, rămânând acasă, dar acest lucru poate avea consecințe deosebit de grave.
Persoanele care depăşesc anumite episoade depresive nu sunt scutite de riscurile unor recidive. Astfel de oameni trebuie să aibă grijă să îşi monitorizeze în permanenţă starea de sănătate post-depresie. Dacă boala nu este tratată cum trebuie, pacientul poate să îşi revină însă, de cele mai multe ori, acest episod se repetă şi poate fi chiar mai grav faţă de primul.
Cum prevenim depresia de toamnă
Pentru că acumştim că oricine este predispus la depresia de toamnă, ar trebui să luăm câteva măsuri care ne pot ajuta să evităm astfel de episoade. Putem să ne gândim la altceva decât la zilele scurte, şedinţele stresante de la serviciu sau la începerea şcolilor. Specialiştii ne recomandă să admirăm culorile toamnei şi să profităm de fiecare zi cu soare
Urmăreşte ce se întâmplă în jur
Dacă te simţi trist, fă o plimbare scurtă afară (5-10 minute) și uită-te la copaci cum se schimbă, la natură în general, și la oamenii care merg pe stradă, îmbrăcați altfel, care admiră la fel ca tine, vremea schimbătoare. Când conștientizăm schimbarea, putem să ajungem să o îndrăgim și să ne simțim norocoși că avem acest fel de experiență, scrie atlashelp.net.
Ascultă sunetele
Păsările care pleacă, vântul care se domolește sau, din contră, ia amploare, pot aduce melancolie. Chiar și vocile oamenilor care se plimbă pe stradă se schimbă-toamna și iarna parcă sunt mai pricăjite, conservând, în subconștient, cât mai multă energie. Însă dacă îţi imaginezi toate acestea ca făcând parte dintr-un tablou care defineşte toamna, zilele triste pot fi mai uşor de suportat.
Vremea schimbătoare face parte din viaţa ta
Când vine toamna, mulți dintre noi se întristează că a trecut vara și că vor urma, de acum încolo, luni reci și ploioase. Mulţi se îmbracă din reflex cu haine subţiri sau uită să îşi ia umbrela cu toate că se anunţă ploi, pentru că subconţtientul lor încă este ancorat în vară. Mai bine găseşte un moment în care să îi acorzi atenţie garderobei de toamnă. Alege-ţi cu grijă hainele pe care le vei purta în funcţie de cum vor fi zilele. Aceasta activitate te va face să uiţi că toamna este un anotimp trist şi abia vei aştepta să porţi articolele vestimentare alese.
Găsește ceva bun în fiecare zi
Fie că este vorba despre aromele fructelor toamnei, fie că vezi culorile frunzelor sau te bucuri de oferte mai bune pentru călătorii scurte la mare sau la munte, toamna oferă şi avantaje, nu numai zile mai scurte şi triste.
Poţi prepara plăcinte cu dovleac. Urmează să se culeagă viile, astfel că poţi gusta must. Poţi mânca nuci, gutui sau alte fructe de toamnă.
Cel mai important este dă încerci să îţi dedici timp, chiar dacă pentru câteva secunde, și să savurezi cu adevărat aceste mici plăceri ale vieții.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.