Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Drogurile fac ravagii între tineri. Cum îi poți depista pe oamenii care consumă substanțe narcotice? Semnele consumului de droguri.
Cum îi poți depista pe oamenii care consumă substanțe narcotice
Consumul de substanțe din categoria drogurilor a devenit un flagel cu răspândire rapidă, în special printre adolescenți. Primii care îi pot depista pe tinerii care consumă aceste substanțe sunt părinții, prietenii ori profesorii. În general, oameni care iau contact zilnic cu ei, căci pot observa ușor schimbările lor de comportament sau de stare.
Experții de la Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău atrag atenția că, în prezent, ”etnobotanicele”, cele clasice, obținute prin combinația mai multor substanțe, se pot prezenta în mai multe forme, toate putând fi chiar mai periculoase decât drogurile, putând provoca decesul de la prima doză.
Semnele consumului de droguri
Așadar, pe lângă prevenire, ”ochirea” persoanelor dependente la timp, pentru ca mai apoi să fie consiliate și îndreptate spre vindecare, sunt sarcini ce aparțin părinților, colegilor și profesorilor. Cât despre semnele pe care cei atinși de aceste tentații le dau, a vorbit mai multe psihologul Monica Săcuiu, de la Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău.
„Apare absenteismul, o stare de somn, scăderea randamentului la învăţătură, schimbarea cercului de prieteni, izolarea lui ca individ atât în societate cât şi la şcoală, un somn permanent, acestea ar fi primele semne pe care cei apropiaţi ar trebui să le ştie şi să apeleze la specialist.
Dorm foarte mult sau, din contră, au insomnii, mănâncă excesiv sau nu au poftă de mâncare. De asemenea, aspectul fizic este modificat: pot slăbi brusc aparent fără niciun motiv, mănâncă la ore inadecvate, noaptea, pot mânca mult fără motiv”, explică specialistul.
Recunoașterea modificărilor de comportament necesită cunoașterea anterioară a persoanei
Un alt motiv pentru care depistarea tinerilor care consumă droguri stă în mâinile celor apropiați este că recunoașterea eventualelor modificări comportamentale pot fi semnalate doar de un om care cunoaște anterior acea persoană, pentru a face o comparație cât mai corectă.
„Acasă observăm anumite semne dacă suntem atenţi, ca părinţi. Folosesc excesiv parfumul, folosesc excesiv guma mentolată, ca să mascheze mirosul de tutun, etnobotanice, ce fumează. Se izolează în camera lor, ascund telefonul sau le sună frecvent telefonul şi nu vor să răspundă în prezenţa părinţilor.
Nu se mai îngrijesc iar igiena personală lasă de dorit. Lipsesc nemotivat de acasă sau mint. Lipsesc lucruri din casă, lucruri de valoare, bijuterii, telefoane mobile, pentru că le vând pentru a-şi procura dozele”, a mai spus psihologul.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.