Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Fibrele continute in radacina de brusture pot incorpora compusi toxici intrati in organism pe cale orala, usurand eliminarea acestora. Prin acest mecanism, poate actiona direct asupra celulelor ficatului, ajutand detoxifierea.
Alte substante prezente in radacina acestei plante au proprietatea de a proteja ficatul confruntat cu multi agenti hepatotoxici, potrivit Ghidului plantelor medicinale si aromatice, coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor. Mai mult decat atat, radacina de brusture reduce absorbtia intestinala de colesterol si de lipide. De asemenea, diminueaza formarea acidului litocolic care este hepatotoxic, mutagen ti potential cancerigen. Datorita actiunilor diuretice si depurative, brusturele actioneaza in diferite dermalopatii: acnee, dermatite seboreice, furunculoze, potrivit adevarul.ro. La fel ca si alte fibre dietetice vegetale, radacina de brusture are actiune antiinflamatorie si antioxidanta. Planta contine acizi care protejeaza colagenul cutanat de efectele nedorite ale expunerii directe la soare si la razele UV si inhiba o enzima raspunatoare de deteriorarea tesuturilor cutanate si subcutanate, specifica dermatopatiilor. Totodata, ajuta la reducerea absorbtiei in organism. Potrivit aceleiasi surse, desi, in mod empiric, radacina de brusture se recomanda ca antilitiazic, pana in prezent nu s-au facut cercetari stiintifice in aceasta directie.
Pentru uz intern se utilizeaza radacinile despicate si uscate in afectiuni hepatice, pentru stimularea secretiei de bila, si pentru actiunea diuretica si usor hipoglicemianta. Se utilizeaza si in tratamentul eczemelor si a infectiilor cutanate. Pentru uzul extern, in diferite lootiuni pentru stimularea regenerarii si cresterii parului, precum si in arsuri. Decoctul se prepara folosind doua lingurute de radacina maruntita, la o cana de apa. Se beau doua cani pe zi. Maceratul la rece -sase, opt ore – se prepara din patru linguri de radacini la un litru de apa. intreaga cantitate se bea treptat, in cursul unei zile. Pentru diabetici se recomanda asocierea in parti egale cu teci de fasole si frunze de dud din care se prepara un decoct scurt – cinci minute – compus dintr-o lingura de mestec de plante la o cana cu apa. Se beau doua-trei cani pe zi. Pentru uz extern, sub forma de frectii in durerile reumatice si articulare si ca stimulent al cresterii parului in combinatie cu alte plante. In dermatopatii, se utilizeaza sub forma de decoct concentrat – doua linguri la o cana cu apa pentru aplicatii locale, combinat cu tratamentul intern. Nu are contraindicatii.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.