Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Nu e foarte dificil sa evitam racelile si gripa. Pasii de mai jos, daca sunt urmati fidel, va pot ajuta sa va pastrati sanatatea cat mai mult in sezonul rece. Iata ce ar trebui sa faceti:
Cresteti consumul de apa, dar excludeti alcoolul
In medie, apa reprezinta aproximativ 75% din greutatea corpului. S-a demonstrat ca deshidratarea afecteaza functia cognitiva, reduce energia si creste durerile de cap. In sezonul rece, deshidratarea poate limita eficacitatea sistemului imunitar. Sistemul tau imunitar foloseste citokinele pentru a lupta impotriva virusurilor, iar acestea sunt transportate prin fluide corporale. Deshidratarea impiedica miscarea lor. Riscul de deshidratare creste semnificativ atunci cand esti bolnav. Febra, pierderea poftei de mancare, cresterea miscarilor intestinale, varsaturile si productia de mucus atrag toate depozitele de apa din corp. Incearca sa bei 200 ml apa – un pahar, la fiecare ora.
Chiar si o cantitate mica de alcool poate contribui la deshidratare – impiedicand functionarea corecta a sistemului imunitar. Daca vrem sa evitam racelile si gripa este mai bine sa sarim cocktailul. Daca te afli la 0 petrecere, opteaza pentru o bautura aromata, cum ar fi apa infuzata.
Poarta o esarfa si redu consumul de zahar
In medicina chineza, nu este neobisnuit ca medicul sa recomande purtarea unei esarfe. Si asta pentru ca se crede ca temperaturile reci pot afecta gatul. Desi niciun studiu nu dovedeste concret acest lucru, a pune o esarfa la gat nu este un pas greu.
Un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica a analizat modul in care zaharul afecteaza sistemul imunitar. Acesta a constatat ca zaharul poate reduce capacitatea celulelor albe din sange pentru a lupta impotriva agentilor patogeni care au intrat in organism. Este important sa elimini zaharul mai ales atunci cand esti deja bolnav.
Sa evitam racelile si gripa respectand ora de culcare
Nu doar copiii trebuie sa urmeze un program de somn riguros. Si adultii ar trebui sa respecte ora de culcare, care trebuie sa fie una rezonabila. Pentru ca, potrivit unui studiu publicat in Science Daily, reducerea si privarea somnului poate deprima sistemul imunitar. Studiul a comparat gemenii identici cu obiceiurile diferite de somn. Acesta a aratat ca „gemenii care aveau un program de somn mai scurt au avut un sistem imunitar deprimat, in comparatie cu fratele”.
Creste consumul de vitamine D si C, dar si de glutation
Vitamina D joaca un rol esential in cresterea oaselor. Este deosebit de importanta pentru copii si varstnici. Deficienta de vitamina D a fost legata de depresie, cresterea in greutate si scaderea nivelului de energie, risc crescut de infectii. Nicio vitamina nu ofera un impuls mai mare sistemului imunitar precum vitamina C. Adaugarea mai multor legume si fructe bogate in vitamina C in dieta dvs. este un inceput bun. Ardeii, broccoli, portocalele, kiwi, sunt cateva vegetale care te ajuta in acest sens.
Glutationul este un antioxidant natural care se gaseste in plante si ciuperci. Poate ajuta la promovarea fluxului de oxigen in intregul corp si la stimularea sistemului imunitar. Glutationul poate fi adaugat in dieta si sub forma de suplimente orale.
Limiteaza stresul
Nu lasa stresul sa te copleaseasca. Identifica lucrurile si activitatile care te ajuta sa te simti mai bine. Implicarea in aceste activitati, in mod regulat, te poate ajuta sa te eliberezi mai repede de stres. Cercetarile ne arata ca atunci cand suntem stresati, avem un risc mai mare de imbolnavire. Stresul cronic slabeste sistemul imunitar, ceea ce face organismul vulnerabil la actiunea virusurilor care cauzeaza viroze si gripa. „Imunitatea oamenilor stresati este mai putin sensibila la cortizol (hormonul stresului). Celulele nu mai pot regla raspunsul inflamator si, prin urmare, au un risc mai mare sa fie afectate de un virus gripal”, explica dr. Sheldon Cohen, profesor la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh.
Sa evitam racelile si gripa cu probiotice si ceai
Intestinul este poarta catre sanatate. El gazduieste aproape 80% din sistemul imunitar al corpului tau. Este incarcat cu bacterii care te ajuta sa ramai sanatos, iar probioticele ajuta la cresterea nivelului acestora. Alimentele care contin probiotice includ: iaurt, kefir, muraturi – varza murata, kombucha, zer. Consumul de ceai nu numai ca te ajuta sa te hidratezi, ci te mentine cald si poate ajuta la eliminarea bacteriilor din sistemul tau. Ceaiul te ajuta sa te hidratezi – daca este fara cafeina. De asemenea, stimuleaza activitatea cililor nazali care impiedica germenii sa patrunda in organism prin cavitatea nazala.
Consuma mai multe legume si condimenteaza mancarea cu usturoi
In lunile reci suntem tentati sa mancam mai multe alimente grase si dulciuri. Cu toate acestea, in sezonul gripei, acestea nu va ajuta. Este perioada in care legumele sunt mai importante ca niciodata. Cauta sa nu iti lipseasca de la nicio masa si incorporeaza in dieta legume in culori cat mai variate. Asa ai garantia ca oferi organismului nutrientii de care are nevoie.
Ca sa evitam racelile si gripa nu trebuie sa uitam de usturoi. Acesta creste fluxul de sange si iti stimuleaza sistemul imunitar. Nu exagerati cu consumul de usturoi (afecteaza miscarile intestinale si mirosul corpului), dar 2-3 catei pe zi va pot ajuta sa va pastrati sanatatea.
Exercitiile ne ajuta sa evitam racelile si gripa
Nu este niciun secret faptul ca fumatul dauneaza sanatatii tale. Poate provoca cancer, insuficienta respiratorie si boli de inima. Fumatul poate reduce, de asemenea, raspunsul imun al corpului tau, potrivit studiilor. Pe de alta parte, exercitiile fizice imbunatatesc circulatia sangelui si oxigenarea tesuturilor, starea de spirit si ajuta sistemul imunitar. Mai mult, amelioreaza stresul si prin transpiratie va ajuta sa eliminati toxinele. Dupa un antrenament asigurati-va ca recuperati apa pierduta, pentru a preveni deshidratarea.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.