Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Persoanele care îşi petrec întreaga zi de lucru pe un scaun, la un birou, riscă să moară de tinere – indiferent de cantitatea şi calitatea exerciţiilor fizice pe care le fac în timpul liber, avertizează cercetătorii americani. Potrivit rezultatelor unui studiu efectuat de Societatea Americană pentru Cancer, femeile care stau pe scaun mai mult de şase ore zilnic la serviciu sunt supuse unui risc cu 37 la sută mai mare de a muri de tinere, comparativ cu doamnele sau domnişoarele a căror activitate zilnică presupune să stea mai puţin de trei ore pe scaun. În cazul bărbaţilor, riscul de moarte timpurie este mai mic, de 18 la sută, însă „criteriul de selecţie“ îl reprezintă tot perioada de timp petrecută pe scaun. Potrivit echipei de cercetători care au formulat această concluzie, în cazul acestui experiment nu a contat cât de mult sau ce fel de sport practică subiecţii în timpul liber. Oamenii de ştiinţă au ţinut să precizeze că, dacă în ecuaţie intră şi sedentarismul, legătura dintre statul pe scaun timp îndelungat şi pericolul de moarte timpurie devine şi mai puternică. Cercetătorii americani au dorit să le recomande tuturor persoanelor care sunt nevoite să lucreze la un birou şi să îşi petreacă întreaga zi pe scaun să echilibreze situaţia făcând plimbări lungi cât de des este posibil.
Totul a început cu un mic junghi în zona lombară, ne povesteste Ionut D, transformat apoi într-o durere surdă și constantă ce radia în șoldul drept și de-a lungul întregului picior aflat în prelungirea lui. Uneori aveam impresia că sunt săgetat de o sabie, iar durerea atingea paroxismul până când piciorul îmi amoțea complet, fiind nevoit să-mi mut centrul de greutate în piciorul stâng. Care, astfel, începea să doară și el. În generală și în liceu nu m-am desprins de scaunul de birou, eram un mic tocilar care nu făcea mișcare și care câștiga zi de zi în corpolență. Pe la sfârșitul facultății mă apropiam de venerabila greutate de 100 de kilograme (nu era totuși chiar așa grav, măsruam 1,84 m) și lucram într-o redacție, de pe același scaun de birou. Apoi a apărut junghiul mai sus amintit. Odată cu el au apărut și curele cu electrozi, injecțiile în coloană și exercițiile de stretching.
A dispărut complet abia după ce am slăbit 20 de kilograme, moment în care mi-am recăpătat mobilitatea. Medicul m-a diagnosticat cu discopatie lombară, o afecțiune caracteristică oamenilor care își petrec multă vreme stând jos și care pare să nu fie singura problemă medicală pe care o impune această practică. Un editorial publicat anul trecut în British Journal of Sports Medicine susținea că cei care stau pe scaun pe perioade lungi de timp prezintă mai multe riscuri de a dezvolta boli decât cei care se mai mișcă din când în când, chiar dacă nu fac exerciții fizice – urcă niște scări pentru a-și lua o cafea, de exemplu.
Mai departe, oamenii de știință de la Universitatea din Missouri spun că statul jos în exces pare să blocheze circulația unei enzime ce absoarbe grăsimea, numită lipază. Un studiu publicat în Jurnalul American de Epidemiologie a arătat că oamenii care stau pe scaun mai mult de 6 ore pe zi au cu 18% mai multe șanse de a muri de diabet, afecțiuni cardiace și obezitate decât cei care nu-și petrec mai mult de 3 ore pe zi stând pe scaun. Cercetătorii de la Centrul de Cercetare Biomedicală Pennington din Louisiana au analizat stilul de viață al peste 17.000 de bărbați și femei cu vârsta de peste 13 ani și au observat că oamenii care șed mare parte din zi sunt cu 54% mai expuși decesului cauzat de infarct.
Astfel de informații au îndreptat atenția înspre introducerea birourilor de la care lucrezi în picioare sau, și mai ambițios, a unora care le permite utilizatorilor să se plimbe foarte încet în timp ce lucrează. Dar nici acestea nu sunt lipsite de pericole, mai ales dacă trecerea de la statul jos la statul în picioare se face incorect. Statul în picioare la job poate fi mai obositor și crește de nouă ori riscul dezvoltării aterosclerozei carotidiene – din cauza încărcăturii în plus plasată pe sistemul circulator -, precum și riscul apariției venelor varicoase sau al unor afecțiuni musculo-scheletice și are un efect negativ asupra funcțiilor motorii. Așa că și statul în picioare toată ziua pare să fie complet nesănătos.
În aceste condiții, unii specialiști propun o soluție de mijloc – folosiți un scaun de birou ce asigură o poziție ergonomică, însă ridicați-vă o dată la 20 de minute și mișcați-vă prin încăpere pentru o perioadă scurtă de timp. Cercetările arată că nu aveți nevoie de exerciții fizice riguroase pentru a evita efectele neplăcute ale statului jos. Așa că deplasați-vă până la imprimantă, până la dozatorul de apă, stați în picioare în timpul unei întâlniri/şediţe şi plimbați-vă fie în interiorul, fie în afara clădirii. Eu, unul, sunt nevoit să fac asta, mă anunță junghiurile din zona lombară când e timpul să o fac. (DorohoiNews.ro)
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.