Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Originara probabil din Orientul mijlociu, conopida s-a raspandit rapid in intreaga lume, datorita gustului sau savuros si a valorii sale terapeutice.
Alegerea conopidei
Conopida cea mai buna si mai sanatoasa este, de multe ori, cea cu aspect tare, consistent, cu inflorescentele bine stranse. Alegeti mereu conopida care este mai deschisa la culoare si nu are pete.
Cum consumam conopida?
De la aceasta leguma consumam in primul rand florile tinere (inflorescenta sub forma de buchete). Conopida poate fi consumata fie cruda, fiarta sau murata (se poate si praji, dar nu va recomand, asa cum, de altfel, orice prajeala aduce neajunsuri sanatatii). Frunzele mai mici de conopida pot fi si ele folosite, in salate sau la supa.
Conopida (florile ei) este delicioasa cu branzeturi (ca atare alaturi de branza, cu branza si paste integrale sau sub forma de sufleu), in mancaruri dietetice cu carne sau in salate. Consumata cruda este, desigur, cea mai sanatoasa.
Conopida pentru sanatate si silueta
Conopida are un continut asemanator cu cel al verzei albe, cu urmatoarele deosebiri:
- contine in general (depinde de tipul de varza alba) mai putine glucide ca varza alba;
- este mai saraca in calciu decat varza;
- este, in medie, mai bogata in vitamina C (vitamina care se distruge partial sau total prin fierbere) decat varza alba;
- este ceva mai bogata in enzime fata de varza.
In privinta continutului in proteine, este mai greu de facut o comparatie relevanta, deoarece in primul rand varza alba, dar si conopida au concentratii de proteine care variaza destul de mult. Am putea, totusi, sa spunem ca in cazul conopidei continutul mediu de proteine este aproximativ acelasi, poate doar usor mai ridicat decat “media” de proteine din varza alba.
Datorita antioxidantilor continuti, conopida este de ajutor sistemului cardiovascular (indeosebi pentru prevenirea afectiunilor inimii si a accidentelor vasculare) si contribuie semnificativ la reducerea riscului de cancer. De asemenea, conopida (consumata cruda) ajuta la intarirea sistemului imunitar. Alte beneficii aduse sanatatii: are efect antiinflamator si detoxifiant; contine putine calorii (20–25 la 100 g) dar, in acelasi timp, este destul de satioasa, ajutand la mentinerea sub control a greutatii/slabire.
Precautii/contraindicatii: este recomandat sa nu consume conopida, decat cu avizul medicului endocrinolog, persoanele cu dezechilibre ale hormonilor tiroidieni. (DorohoiNews.ro)
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.