Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
De cele mai multe ori, societatea se confruntă cu probleme medicale ce pot depăși cu mult puterea experților de soluționare, mii și mii de boli răspândindu-se la o viteză îngrijorătoare. Analizând acest aspect, Asociația Echitate în Sănătate a prezentat miercuri, 27 noiembrie 2019, un program ce are drept scop vindecarea și detectarea bolnavilor de Hepatita C, respectiv o serie de politici sustenabile în managementul acestei boli.
Evenimentul a cuprins criterii de includere prevăzute de protocolul terapeutic, demersuri necesare pentru includerea în tratament a pacienților, compleanța la tratament, relația medic-pacient pe perioada tratamentului, locația desfășurării acestuia fiind Primăria Dorohoi.
Infecțiile cu HIV, Hepatita B și Hepatita C rămân o preocupare constantă, nu doar în săptămâna europeană de testare a acestora. Hepatita virală C este cauzată de infecția cu virusul hepatic C (VHC), determinând inflamația și lezarea ficatului. Aceasta este o boală transmisibilă, 70% dintre persoanele afectate neprezentând simptome evidente. Cele mai frecvente modalități de transmitere sunt tatuajele, seringile contaminate, tratamentele cosmetice, periuța de dinți, sau chiar cabinetele stomatologice.
Nu există un vaccin ce acționează împotriva acestei boli, fiind propusă, astfel, o metodă simplă și eficientă de sesizare a acestui virus. Testul se poate accesa la cabinetele celor 21 de medici de familie parteneri, fiind oferite într-un număr de 15.000. În urma depistării acestuia, recomandată este prezentarea la un medic infecționist sau gastroenterolog, urmată de investigații pentru stabilirea stadiului de boală, respectiv oferirea tratamentului gratuit, asigurat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Posibilitatea transplantului hepatic este tot mai ridicată în cadrul Moldovei, Iași-ul reprezentând al doilea centru din țară dedicat acestui aspect, rata de supraviețuire fiind de peste 80%. Perioada de desfășurare este decembrie 2019 - februarie 2020, beneficiarii fiind doar persoanele cu vârsta de peste 18 ani.
Prezența specialiștilor în aceste domenii a fost încununată de cea a domnului primar Dorin Alexandrescu: „Ne îngrijim permanent pentru îmbunătățirea calității vieții tuturor cetățenilor din zona noastră, dar și din zonele vecine localității noastre, astfel de acțiuni de prevenție reprezentând o normalitate și fiind primite în acest arial geografic. Oferim posibilitatea întregii comunități de a beneficia de servicii umanitare, precum această testare gratuită, dar și asistență medicală în clinici specializate.”
Din păcate, România este pe primul loc la nivel european, din punct de vedere al numărului total de cazuri de hepatită. Hepatita este o boală care face aproape la fel de multe victime ca SIDA, cauzând aproximativ 1,5 milioane de decese in fiecare an. Deoarece nu prezintă simptome,mulți pacienți ajung la medic abia atunci când sunt în stadii avansate ale evoluției bolii, 600.000 de români suferind de această boală.
Astfel de proiecte își conturează parcursul cât mai des, venind în ajutorul tuturor locuitorilor, balansând situația mondială a sănătății către polul pozitiv. (Denisa C. și Crina C.)
Noaptea, pe la ora trei, brusc, vecinul începe să bată cu pumnul în ușa mea.
M-am speriat atât de tare încât am scăpat bormașina din mâini!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.