Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
În încercarea de a se feri de infectarea cu noul cornavirus, tot mai multe persoane aleg să poarte măști chirurgicale (medicale) de protecție când circulă prin locurile publice. Dar cât de sigure sunt ele împotriva virusului ucigaș?
Conform specialiștilor, măștile chirurgicale ne protejează de particulele de salivă, însă particulele virale fine, adică aerosolii, pot penetra materialul măștilor. Cu toate acestea, deoarece particulele de salivă sunt principalele elemente de transmitere a coronavirusului, prin purtarea lor putem fi de cinci ori mai protejați, potrivit jurnaliștilor de la The Guardian.
Când intri în contact cu o persoană infectată, masca te va ajuta să reduci șansa de a contacta virusul, dar nu va elimina complet acest risc.
Organizația Mondială a Sănătății și alte instituții internaționale de sănătate sunt de părere că măștile fabricate manual și cele din pânză, bumbac sau tifon nu protejează împotriva infecției cu coronavirus. Oricine vine în contact apropiat cu o altă persoană ar trebui să poarte o mască de respirat N95, care este prevăzută cu un filtru special conceput pentru a oferi protectie față de particulele mici din aer. Acest gen de maști au forma rotunjită.
Pentru a fi eficiente, măștile faciale trebuie să fie o barieră eficientă împotriva microbilor prin existența unor filtre speciale și să permită respirația corectă. Mai mult, acestea ne protejează doar dacă sunt însoțite de spălarea frecventă a mâinilor cu săpun sau dezinfectanți pe bază de alcool cu concentrație de 70%.
În plus, sunt multe persoane care nu știu sa utilizeze corect o mască medicală, iar graba cu care le cumpără pot împedica oamenii care au cea mai mare nevoie de ele (cadre medicale) să le obțină, susține dr. Amesh Adalja, specialist la Centrul pentru Securitatea Sănătății de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.
Cum se poartă corect masca medicală? Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca masca să fie plasată cât mai bine peste nas și față și să fie tinuță aproape, pentru a reduce cât mai mult spațiul dintre față și mască. De asemenea, trebuie să se evite atingerea ei în timpul purtării și să fie aruncată atunci când se umezește. OMS mai sfătuiește ca masca să fie îndepartată cu grijă, să nu se atingă partea din față când este scoasă, ci cordeluțele/șnururile prin care se atașează de urechi. Sursa: unica.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.