Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Deşi nu sunt o problemă gravă de sănătate, cârceii, contracţii involuntare şi dureroase ale muşchilor care apar mai frecvent la nivelul picioarelor, pot crea neplăceri mai ales dacă persoana afectată se află la volan sau dacă înoată, de exemplu. Crampele musculare pot apărea atât în perioadele de efort fizic intens, cât şi în timpul somnului.
Cei mai expuşi crampelor musculare sunt oamenii activi, care depun efort fizic susţinut (sportivii), supraponderalii (kilogramele în plus apasă asupra muşchilor) şi persoanele care au o circulaţie sangvină deficitară. Riscul de a suferi astfel de spasme este mare şi la vârstnici, în cazul lor fiind cauzate de atrofierea muşchilor. Şi statul îndelund pe scaun, picior peste picior, şi purtarea tocurilor înalte favorizează apariţia crampelor musculare. La gravide, cârceii apar din cauza schimbărilor hormonale specifice acestei perioade.
Crampele nu necesită tratament specific, însă dacă apar fecvent şi sunt dureroase, este nevoie de consult medical. În unele cazuri, ele pot ascunde boli neurologice, insuficienţă circulatorie periferică sau dezechilibre hormonale.
Pot să apară din cauza deshidratării
La persoanele active, se pierd mai multe lichide şi săruri minerale prin transpiraţie. Acest lucru afectează echilibrul normal al electroliţilor la nivelul muşchilor, cauzând spasme musculare. Şi carenţele de calciu, magneziu şi potasiu, minerale necesare pentru muşchi, pot duce la apariţia cârceilor. O dietă bogată în aceste minerale (lactate, cereale, fructe şi legume) ajută la prevenirea crampelor musculare.
Măsuri de ajutor
Imediat după apariţia unei crampe, este necesară oprirea activităţii. Muşchiul contractat trebuie masat până la dispariţia disconfortului. Dacă muşchiul este dureros la atingere, se pot aplica unele comprese reci, care vor ajuta la relaxarea acestuia, iar pentru detensionarea muşchiului se pot pune comprese calde, care ajută la restabilirea circulaţiei sangvine în zona afectată. Pentru prevenirea cârceilor pe timpul nopţii, se pot face, înainte de culcare, câteva exerciţii de întindere a gambelor, o baie caldă, iar picioarele pot fi masate cu uleiuri esenţiale.
Există în farmacii suplimente alimentare destinate prevenirii cârceilor, sub formă de comprimate sau de pulbere efervescentă. Acestea conţin magneziu, potasiu (necesare pentru menţinerea echilibrului electroliţilor), vitamina E şi cele din complexul B, indicate pentru îmbunătăţirea circulaţiei şi a activităţii celulare. Ideal este să-şi procuri aceste nutrimente dintr-o dietă echilibrată, bogată în fructe şi legume.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.