Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Stilul de viata ar putea fi descris ca suma obiceiurilor noastre zilnice, obiceiuri care isi pun amprenta asupra sanatatii, odata cu trecerea anilor.
Indiferent de meseria ta, si de cat de mult timp iti ocupa aceasta, trebuie sa acorzi atentie stilului de viata. Desi pare dificil sa adopti un stil de viata sanatos, afla ca unele obiceiuri simple iti pot influenta, total, starea fizica si psihica.
Stilul de viata ar putea fi descris ca suma obiceiurilor noastre zilnice, obiceiuri care isi pun amprenta asupra sanatatii, odata cu trecerea anilor.
Iata ce trebuie sa faci.
1. Respecta cele 3 mese pe zi si cele 2 gustari!
Fiecare persoana are nevoie de un anumit numar de calorii, zilnic, dar si de nutrienti (proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine, minerale), in proportii clare. Impartirea alimentatiei zilnice, in cele 3 mese principale si cele 2 gustari, asigura o cantitate optima de calorii. Bineinteles ca si cantitatea alimentelor conteaza. Este important sa mananci moderat si sa nu faci exces. Opreste-te, inainte sa simti senzatia de preaplin.
2. Mananca variat!
Mananca alimente din toate grupele alimentare, pentru a-ti asigura o varietate de nutrienti si pentru a evita deficitele nutritionale. Nu omite cerealele, fructele, legumele, carnea (de preferat, alba), pestele, ouale, lactatele, uleiurile vegetale crude, oleaginoasele.
3. Mananca lent!
Daca mananci rapid, creierul nu are timp sa proceseze ca foamea s-a potolit, asa ca te vei supraalimenta. Mesteca bine, inainte sa inghiti, si nu te grabi sa termini tot din farfurie. Astfel, te vei opri din mancat atunci cand foamea este cu adevarat stapanita.
4. Obisnuieste-te cu alimentele bogate nutritiv!
Renunta la preparatele procesate industrial (mezeluri, fast-food, dulciuri, sucuri, produse de patiserie) si opteaza pentru alimentele cat mai naturale. Mancarea procesata are, adesea, in compozitie ingrediente daunatoare si nu contine substante nutritive. Acest lucru inseamna ca nu iti vei asigura nutrientii necesari.
5. Consuma mai multe fructe si legume
Jumatate din alimentatia zilnica trebuie sa fie formata din fructe si legume, cea mai mare parte, proaspete. Acestea sunt surse bogate de minerale, vitamine si antioxidanti, benefice pentru sanatate. Salata si smoothie-urile sunt cea mai buna varianta, in care poti manca fructele si legumele.
6. Opteaza, mai des, pentru peste!
Din pacate, nu mancam, niciodata, prea mult peste, asa ca, incearca sa inlocuiesti carnea, ori de cate ori poti, cu peste sau fructe de mare. Acestea contin proteine, dar si grasimi sanatoase (in special, Omega-3). Se recomanda minim 2 portii de peste pe saptamana.
7. Consuma mai multe grasimi vegetale!
Alege grasimile vegetale crude (uleiuri vegetale extravirgine, nuci, seminte, caju, migdale), in detrimentul celor animale. Grasimile vegetale sunt, in marea majoritate, mai sanatoase pentru inima. Fac exceptie uleiul de cocos si cel de palmier.
8. Alege gustari sanatoase!
Gustarile nu trebuie sa fie, neaparat, "ceva dulce". Uita de gustarile nesanatoase (procesate industrial) si alege un fruct, o mana de oleaginoase, un iaurt sau un smoothie drept gustare.
9. Inlocuieste dulciurile procesate cu deserturile facute in casa!
Atunci cand ti-e pofta de dulce, alege prajituri facute in casa, ca sa eviti excesul de calorii. Asa, poti controla cantitatea de zahar din compozitie sau poti adauga indulcitori fara calorii.
10. Inlocuieste cerealele rafinate cu cele integrale!
Cerealele rafinate contin mai putine vitamine decat cele integrale si au un index glicemic mai mare. Opteaza pentru orezul brun, pastele si painea integrala, muesli si fulgii integrali.
11. Nu mai praji alimentele!
Prajirea alimentelor altereaza nutrientii din compozitia acestora, dar si a uleiului. Uleiul vegetal este un aliment bogat nutritiv, intrucat contine vitamina E si acizi grasi nesaturati. Insa, atunci cand este preparat termic, grasimile din compozitie devin daunatoare. Nu inseamna ca trebuie sa uiti, pentru totdeauna, de cartofii prajiti, dar incearca sa-i mananci, mai rar.
12. Incearca suplimente alimentare.
Este posibil sa nu iti asiguri toti micronutrientii (vitamine, minerale, antioxidanti) prin alimentatie si sa ai nevoie uneori de unele suplimente, pentru un puternic sistem imunitar. Cum iti intaresti imunitatea intr-un mod natural? Capsulele cu ulei de peste, vitamina C, probioticele, spirulina, polenul crud, vitamina K2 sunt doar cateva exemple de suplimente utile.
13. Bea apa suficienta si evita sucurile de fructe!
Bea 6-8 pahare de apa zilnic si renunta la sucuri, ori cat de naturale ti s-ar parea acestea. Hidratarea este foarte importanta pentru sanatate, insa este foarte probabil ca sucurile sa nu te ajute deloc, pentru ca multe contin mult zahar si aditivi.
14. Fa miscare zilnic!
Activitatea fizica ajuta la eliminarea caloriilor in exces, la reducerea stresului si la o buna functionare a sistemului cardiovascular. Plimba-te des, urca scari, danseaza, alearga, mergi la sala sau la clase de aerobic!
15. Odihneste-te!
Dormi, minim, 7 ore pe noapte. Lipsa de somn creste nivelul stresului, motiv pentru care este afectata capacitatea de aparare a organismului si, implicit, sanatatea.
Adopta, asadar, aceste obiceiuri zilnice, daca vrei sa-ti construiesti o sanatate de fier.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.