Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Analizele se fac în următoarele două săptămâni în toată ţara şi sunt recomandate persoanelor care vor să afle dacă sunt bolnave, precum şi celor care vor să vadă dacă urmează un tratament corect.
Testele gratuite care verifică funcţia plămânilor sunt recomandate persoanelor care nu au fost diagnosticate cu astm, dar care prezintă o serie de simptome respiratorii îngrijorătoare, precum dificultăţi în respiraţie sau alergii asociate bolii.
La testări mai sunt aşteptaţi cei care au fost deja diagnosticaţi cu astm şi vor să facă o reevaluare a funcţiei respiratorii. Aceştia din urmă mai pot completa un chestionar şi, în funcţie de rezultate, medicii îi vor învăţa cum să acţioneze în timpul unei crize de astm. Toate acestea se pot face până pe 13 mai în cabinetele medicale de specialitate din toată ţara men¬ţio¬nate pe site-ul www.invingeastmul.ro, unde mai puteţi găsi informaţii despre cât de eficient este tratamentul pe care-l urmaţi şi intra în dialog cu medici specialişti.
Crizele apar în timpul nopţii
Aproximativ un milion de români suferă de astm, iar 10% din aceştia sunt copii. În cazul copiilor, cei mai afectaţi au vârsta de 7-8 ani, astfel că 1 din 20 copii cu vârstă şcolară este diagnosticat cu astm bronşic.
Unu din patru bolnavi a avut cel puţin o criză atât de severă încât nici nu a putut cere ajutor. „De cele mai multe ori, criza apare în a doua parte a nopţii, bolnavul se sufocă, are crize înnăbuşitoare de tuse, iar soluţiile pe care le are la îndemână sunt să deschidă geamul sau să se dea jos din pat. Unu din trei pacienţi crede că statusul social şi profesional se vor deteriora dramatic în următorii cinci ani", mai spune Mihălţan. Temerile bolnavilor sunt că activităţile sportive, socializarea şi viaţa sexuală vor fi limitate, motiv pentru care intervenţia medicului trebuie să se facă la timp.
Scuturaţi zilnic aşternuturile!
Senzaţia de lipsă de aer, de presiune toracică, respiraţia şuierătoare şi tusea sunt semne ale astmului. Boala poate apărea la orice vârstă şi poate fi declanşată de aerul rece, stres, efortul fizic, blana animalelor, praful din casă, fumul de ţigară sau de alimente precum ouăle, soia, nucile ori carnea de peşte. Scuturaţi zilnic aşternuturile, acoperiţi-le cu pături care nu reţin praf şi aspiraţi cu regularitate folosind saci pentru aspirator ce reţin alergenii.
Boala nu se vindecă, dar se ţine foarte bine sub control cu ajutorul medicamentelor. „Chiar dacă simptomele nu mai sunt prezente, bolnavii trebuie să ia în continuare medicaţie de întreţinere pentru că aceasta va diminua mult riscul apariţiei unei crize de astm", atrage atenţia Mihălţan. Întreruperea tratamentului poate cauza inclusiv agravarea bolii.
300 milioane de astmatici în lume
Aproximativ 300 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de astm bronşic.
Medicii estimează că alte 100 milioane de persoane vor fi diagnosticate cu astm în 2025.
În lume, rata de incidenţă a astmului creşte în medie cu 50 la sută la fiecare 10 ani.
1 din 250 de decese la nivel mondial este cauzat de astm. Decesele sunt cauzate frecvent de subdozarea tratamentului medicamentos pe termen lung şi de neprezentarea pacienţilor la medic în timpul crizelor severe.
Peste 17 miliarde de euro se cheltuiesc anual în Europa din cauza bolnavilor de astm, cele mai mari sume consumându-se din cauza absenteismului de la şcoală şi serviciu (9,8 miliarde euro). (DorohoiNews.ro)
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.