Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Cancerul de sân. Statisticile sunt alarmante! O femeie din opt va fi diagnosticată cu cancer mamar și sunt mai mult de 3.1 milioane de femei cu istoric de cancer de sân numai în SUA.
Pentru americance, decesul cauzat de cancerul de sân este mai răspândit decât decesul cauzat de alte tipuri de cancer, dar al doilea ca pondere după cel pulmonar.
Dată fiind prevalența acestui tip de cancer atât în SUA, cât și în toată lumea, este crucial să știți cât mai multe lucruri despre cancer și de a ști să-l depistați în faze incipiente.
Tipurile de cancer de sân
Potrivit dr. David Weintritt de la National Breast Center Foundation, există două tipuri principale de cancer mamar.
Cancerele mamare sunt clasificate în două grupe principale: in situ (preinvazive) şi invazive. În cazul tumorilor in situ, cancerul rămâne aproape de localizarea de origine, în limitele ductelor sau lobulilor sânului. Tumorile in situ sunt cunoscute sub denumirea de carcinom ductal in situ sau carcinom lobular in situ.
Tumorile in situ pot uneori să capete o formă mai invazivă, de aceea de obicei se recomandă îndepărtarea pe cale chirurgicală. Cancerele in situ au un prognostic bun. Tumorile invazive se răspândesc la alte ţesuturi de la nivelul sânului şi în general au un prognostic mai puţin bun decât cancerele in situ.
Odată ce tumorile devin invazive, există un risc crescut de răspândire a cancerului în ganglionii limfatici şi către alte zone din organism. Cel mai des întâlnit tip de cancer invaziv, care se regăseşte în aproximativ 80% din cazuri este carcinomul ductal invaziv (sau carcinom inflitrant ductal). Următorul, reprezentând aproximativ 5-10% din cazuri este carcinomul lobular invaziv.
Principalele semne și simptome, care trebuie să vă alarmeze, NU LE IGNORAȚI și mergeți de îndată la control! Ca orice cancer, depistat în stadii incipiente, se poate trata cu succes.
Formațiune tare la nivelul sânului
Ganglioni limfatici măriți la nivelul axilei sau alte umflături ciudate
Dureri de sân care nu dispar
Schimbare la nivelul sânului: de formă, de mărime, de textură a pielii, de culoare a pielii
Apariția roșeței pe sân, iritație sau mâncărime
Micșorarea sau mărirea sânului
Schimbări la nivelul mameloanelor
Descuamări ale pielii sânului
Redirecționarea mamelonului
Dincolo de apariția unei umflături, simptomele de cancer de sân pot varia de la o persoană la alta.
Cunoaște-ți corpul și să nu-ți fie teamă să discuți cu un medic, să ceri informații și să îți argumentezi părerile și temerile. Este mult mai bine să te convingi că ești bine, este o ușurare să auzi că totul este în regulă, decât să ignori agresivul cancer mamar și să nu îl depistezi.
Căutați medici cu care să rezonați și inclusiv a doua opinie medicală, pentru a vă asigura că totul este sub control.
Potrivit medicului Anderson, aceștia sunt cei mai importanți factori de risc în cancerul de sân:
Vârsta (majoritatea cancerelor de sân apar la femeile cu vârste 50+, dar nu este exclus nici la femei mai tinere)
Istoricul familial (dacă mama, sora, fiica) s-au confruntat cu cancer ovarian sau mamar. Genele moștenite BRCA1 și BRCA2 sunt responsabile de 5-10% dintre cazurile de cancer de sân
Dacă ați avut menstruație înainte de vârsta de 12 ani
Dacă menopauza a apărut după 55 de ani
Dacă nu ați avut copii
Dacă ați făcut primul copil după vârsta de 30 de ani
Folosirea contraceptivelor orale
Folosirea tratamentului hormonal după menopauză
Obezitatea sau îngrășarea
Dieta bogată în grăsimi saturate
Sedentarismul
Consumul zilnic de alcool
Cum poate fi prevenit cancerul de sân
Reduceți drastic consumul de grăsimi saturate
Consumați acizi grași Omega3
Reduceți stresul
Practicați yoga și meditația
Faceți exerciții de respirație
Fiți iertători și recunoscători
Încetați să mai fumați. De tot. De azi!
Consumați cât mai puțin alcool
Dormiți suficient
Palpați-vă sânii lunar. Instalați o aplicație care vă monitorizează ciclul menstrual și veți primi notificări să nu uitați să vă examinați sânii.
Cunoașterea simptomelor și a metodelor de prevenție este foarte importantă. Informați-vă permanent.
Sursa: stiridinsanatate.com
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.