Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ai auzit de galbenele? Sunt numite florile care urmeaza soarele pentru ca se deschid la rasaritul soarelui, urmaresc directia soarelui si se inchid la apus. Parca ar fi florile soarelui in miniatura. Si culoarea le ajuta fiind galben-portocalie. Le gasim pe camp dar si in gradina, pe post de flori ornamentale. Putini stim insa ca sunt printre cele mai bune plante de leac.
Galbenelele, despre ele vorbim, au multe virtuti terapeutice, dar cele mai importante sunt cele antibacteriene, antiinflamatorii, antifungice si cicatrizante. Mai au si actiune vasodilatatoare, sunt diuretice si analgezice iar taninii continuti stimuleaza activitatea vezicii biliare.
Pentru ca au efect cicatrizant si antiinflamator s-au dovedit eficiente in ulcer duodenal si enterocolite, in faringite, in diferite infectii, in insuficienta hepatica si metroanexita. Principiile amare continute in galbenele sunt de un real folos in colecistita si dischinezie biliara iar actiunea antispastica le recomanda in probleme ale aparatului digestiv. Galbenelele se folosesc proaspete sau sub forma de tinctura, ulei, unguent, cataplasme si ceai.
Iata cateva din beneficiile galbenelelor:
Vindeca ranile infectate
Cam date uitarii o perioada, florile de galbenele sunt acum considerate printre cele mai bune tratamente naturale pentru ranile infectate si pentru leziuni ale mucoaselor stomacale. Principiile active din galbenele au rol stimulant in buna circulatie a sangelui in tesuturi si cicatrizeaza mai repede ranile. Tinctura de galbenele sau alifiile din galbenele sunt eficiente in ranile adanci si infectate pentru ca au proprietatea de a vindeca din interiorul ranii spre exterior, inlaturand microbii.
Ajuta in bolile reumatice
Galbenelele, prin proprietatile lor diuretice si depurative ajuta organismul sa elimine acizii, clorurile si colesterolul iar pentru ca sunt bogate in siliciu au actiune antireumatica asupra articulatiilor si cartilajelor. Sarurile minerale din aceste flori ajuta la reconstructie iar datorita acestor caracteristici, galbenelele sunt folosite contra gutei, reumatismului si artritei.
Betacarotenul continut de galbenele este un aliat serios in lupta contra proceselor antiinflamatorii din corp si ajuta la scaderea riscului de artrita reumatoida si a altor boli ale sistemului osos. Se consuma 3 cani de ceai pe zi, prima cana inainte de micul dejun.
Iti vor apara sistemul imunitar
Cand ai sistemul imunitar slabit, trebuie sa-ti administrezi vitamine si minerale si cel mai la indemana si mai ieftine sunt plantele,iar in cazul acesta galbenelele, care sunt bogate in betacaroten ce ajuta corpul sa lupte cu virusii si bacteriile. Consuma in fiecare zi 2 sau 3 cesti de ceai de galbenele si racelile de sezon vor disparea.
Stomac sanatos
Ceaiul de galbenele are efect in tratarea gastritei si a ulcerului duodenal pentru ca are rol calmant si cicatrizant. Se pot bea 3 cani de ceai pe zi, inaintea meselor principale. Pentru buna functionare a sistemului digestiv, ceaiul de galbenele protejeaza mucoasa gastrica, atenueaza arsurile stomacale, balonarea si linisteste spasmele din tractul digestiv.
Ceaiul se prepara din o lingura de flori de galbenele adaugata intr-o cana cu apa fierbinte.Se lasa la infuzat 5 minute, se filtreaza si se bea cu inghitituri mici. Remediul bunicii pentru durerile ulceroase este din flori de galbenele uscate la umbra, puse intr-un saculet si aplicate pe abdomen.
Ten matasos fara acnee
Pentru pielea cu rani si infectii provocate de acnee, alifia si tinctura de galbenele sunt cele mai eficiente, deoarece florile de galbenele au actiune antiinflamatoare, hidratanta si cicatrizanta. Daca nu aveti la dispozitie asa ceva, de un real folos poate fi o infuzie de galbenele cu care se curata tenul in profunzime si se activeaza circulatia periferica. Infuzia se prepara asa: intr-o cana de apa fierbinte se pun 2 linguri cu varf de flori uscate de galbenele, se acopera, se lasa 5 minute si se strecoara. Inmoi in infuzie dischete demachiante, cureti bine tenul si apoi pe tenul curatat temeinic, aplici alte dischetele inmuiate in infuzie si le tii asa 10 minute. Repeti operatia de 3 ori iar tenul tau iti va multumi.
Se folosesc in preparate culinare
Putini stim ca florile de galbenele se folosesc cu succes in bucatarie; puse in supe si orez pentru ca dau exact culoarea galbena tipica a sofranului iar frunzele de galbenele in salate pentru gustul lor amarui. Florile macinate sunt folosite pentru aromatizarea si condimentarea sosurilor.
Reteta bunicii de alifie cu galbenele
Ingrediente: doua maini bune de flori si frunze de galbenele proaspat culese si maruntite si 500 grame untura de porc.
Se incalzeste untura, se adauga galbenelele si se fierbe la foc mic timp de 10 minute. Se lasa in repaus 3 zile, se incalzeste din nou amestecul si se filtreaza printr-un tifon. Se toarna alifia in borcane si se pastreaza la loc intunecos si rece.
Alifia are foarte bune rezultate in toate tipurile de rani infectate si adanci, de fapt in toate leziunile pielii, cu rezultate notabile in psoriazis.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.