Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Zambeste unui medic si iti va vorbi despre starea ta de sanatate! De ce? Pentru ca anumite carente ale organismului determina diferite probleme la nivelul cavitatii orale si invers.
Carentele minerale si vitaminice, dar si anumite boli sau tratamente determina modificari la nivelul cavitatii orale: modificari ale culorii dintilor, ale gingiilor, ale florei bucale, ale structurii dintilor etc.
Gingiile
La fumatori, gingiile sunt modificate, atrofice, cu gingivita prezenta in diferite stadii evolutive, pana la boala parodontala. Nu doar fumatorii sunt predispusi la boala parodontala, ci si cei cu igiena orala precara sau incorecta. Gingiile sunt vinetii, iar culoarea roz-pal care indica sanatatea acestora dispare. Tot in randul fumatorilor, smaltul se innegreste, se depune placa dentara care mentine un mediu infectat in gura si confera respiratia urat mirositoare (halena fetida), scrie Healthy.ro.
Daca gingiile va sangereaza la spalarea dintilor si nu numai, sunteti suspecti de anemie sau aveti gingivita. Aceasta se trateaza prin igiena orala riguroasa, folositea apei de gura si, de asemenea, consumand zilnic minim 5 legume crude si alimente precum ficatei de pui, peste si carne de pui sau curcan, pentru combaterea anemiei.
Dintii ingalbeniti
Dintii se ingalbenesc in mai multe situatii: dentina este afectata - dintele se devitalizeaza, cand persoana respectiva fumeaza sau daca igiena orala este insuficienta. Dintii isi pot modifica culoarea si atunci cand se pateaza, in conditiile in care persoana respectiva consuma multe alimente si substante care pateaza smaltul: vin, afine, cafea, ciocolata, struguri negri, dulciuri cu coloranti etc.
De asemenea, dintii se ingalbenesc odata cu varsta, prin imbatranirea dentinei.
Dinti patati
Administrarea de tetraciclina la varste fragede precum si de alte medicamente poate determina modificari ale smaltului si culorilor dintilor. Spre exemplu administrarea de tetraciclina la varste fragede produce o patare negricioasa a dintilor, un aspect foarte inestetic.
Cand dintii sunt gri
Aceasta culoare tradeaza o imbatranire puternica a dentinei. Aceasta poate fi cauzata din lipsa de calciu si alte vitamine in corp, precum si de fumat sau de infectarea dintelui “innegrit” care devine devitalizat. O astfel de situatie trebuie intotdeauna investigata medical. Cele mai frecvente cauze ale dintilor innegriti sunt infectii la radacina acestor dinti (infectii apicale) care sunt atat de puternice incat perturba imunitatea intregului organism si pot evolua in ani de zile, dar nu dor pentru ca sunt inchistate. De aceea multe alte tulburari pot surveni din cauza acestei stari septice: sindrom febril, sinuzite, afectarea sinusurilor daca acele radacini comunica cu sinusurile maxilare etc. (DorohoiNews.ro)
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.