Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Printre afecţiunile cele mai complexe şi mai greu de diagnosticat şi tratat se numără bolile autoimune. Multe dintre ele au simptome banale, cum ar fi senzaţia de oboseală constantă, ceea ce le face să fie trecute cu vederea până când apar unele complicaţii.
1. Pot fi moştenite genetic
Pe lângă trăsăturile feţei sau culoarea ochilor, de la părinţi moştenim şi o serie de gene, iar unele dintre ele sunt purtătoare de afecţiuni autoimmune, de exemplu, diabetul de tip 1. Alte afecţiuni care pot fi transmise de la părinţi la copii sunt boala Crohn, care afectează sistemul digestiv, sau alopecia, în care sistemul imunitar atacă foliculii de păr.
2. Femeile sunt predispuse
Nu se ştie cu exactitate de ce afecţiunile autoimune sunt mai des întâlnite în cazul femeilor, dar se bănuieşte că acestea au sistemul imunitar mai puternic decât bărbaţii. Deşi la prima vedere acesta este un lucru pozitiv, în realitate este o sabie cu două tăişuri. Cu cât sistemul imunitar este mai bun, cu atât le predispune la afecţiuni autoimune.
3. Au simptome comune
Afecţiuni autoimune pot greu de diferenţiat de alte boli, deoarece au simptome asemănătoare. În cazul multora, primul indiciu îl reprezintă senzaţia constantă de oboseală, pe care multă lume o poate pune pe seama stresului. Însă, oboseala poate fi un simptome pentru boala celiacă, lupus sau sindromul Guillain-Barré. Pe de altă parte, căderea părului este asociată cu alopecie sau cu tiroidita Hashimoto.
4. Pot fi favorizate de obezitate
Cercetări recente arată că obezitatea poate susţine procesul inflamator care favorizează sau agravează bolile autoimune. Kilogramele în plus cresc riscul de apariţie a artritei reumatoide sau artritei psoriazice.
5. Durerea, un simptom de neglijat
Durerile stomacale sunt puse deseori pe seama unei indigestii. Însă, dacă durerea apare periodic şi este însoţită de sânge în scaun, transpiraţii nocturne sau febră, poate fi un prim simptom al sindromului intestinului iritabil, un grup de afecţiuni autoimune care provoacă inflamaţia cronică a tractului digestiv.
6. Variaţiile de greutate, posibil simptom
Variaţiile bruşte de greutate, fie că este vorba de pierdere sau creştere în greutate, nu trebuie trecute cu vederea. Dacă nu ai făcut schimbări în alimentaţie sau stilul de viaţă, iar greutatea fluctuează, poate fi vorba de o afecţiune autoimună, cum este tiroidita Hashimoto, care duce la scăderea ritmului metabolic.
7. Pot fi greu de diagnosticat
Deoarece au multe simptome comune, bolile automune pot fi diagnosticate cu dificultate. O analiză care poate evidenţia o afecţiune autoimună sunt anticorpii antinucleari (ANA), însă aceştia pot fi prezenţi şi în cazul altor afecţiuni.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.