Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
O alimentaţie variată şi echilibrată este esenţială pentru dezvoltarea copiilor, mai ales în primii 3 ani de viaţă, când se pun bazele obiceiurilor sănătoase. Puţini părinţi ştiu că alegerile greşite duc la apariţia diabetului zaharat de tip 2, hipertensiunii arteriale şi colesterolului mărit, la vârste fragede.
Iaurturile cu arome de fructe
Acestea sunt pline de coloranţi, conservanţi, agenţi de îngroşare (amidonuri modificate, gelatină), arome sintetice şi zahăr. Sunt de evitat şi iaurturile cu fructe, căci peste 75 % dintre ele conţin minimum un E, arată ultimul studiu făcut de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. În plus, multe dintre aceste nu au nicio urmă de fructe în ele, ci arome sintetice şi aditivi alimentari, printre care aspartam, caragenan, acid citric, caramel etc.
Cu ce să le înlocuieşti? Cu iaurt natural, cu un conţinut de grăsime de minimum 2,8%, deoarece copilul are nevoie de grăsimi în dezvoltarea fizică şi a creierului. Îl poţi combina cu fructe (căpşuni, zmeură, mure, afine, caise, cireşe etc.). Lactatele degresate nu se oferă copiilor cu vârsta mai mică de 2 ani.
Cerealele cu mult zahăr
Colorate, îndulcite, învelite în ciocolată sau siropuri, cerealele din comerţ, atât de râvnite de cei mici la micul dejun, nu sunt o alegere sănătoasă pentru ei. Acestea sunt procesate, conţin foarte mult zahăr (câte 2-3 linguri de zahăr la suta de grame), un indice glicemic foarte ridicat şi sunt sărace în vitamine şi minerale. Combinate cu laptele de vacă, ele balonează.
Cu ce să le înlocuieşti? „Cerealele recomandate a fi consumate sunt cele de tip integral (de ovăz, grâu şi orz). Majoritatea cerealelor conţin cantităţi mari de vitamine din grupul B şi E”, spune Mihaela Posea. Poţi opta şi pentru hrişcă, quinoa, mei, seminţe de chia.
Sucurile naturale de fructe
Deşi fructele sunt sănătoase şi indicate celor mici, Academia Americană de Pediatrie recomandă părinţilor să nu ofere deloc suc natural de fructe copiilor de până în 12 luni, iar celor de peste 1 an, cât mai rar şi controlat. Motivul? Fibrele, cât şi o mare parte dintre vitaminele şi antioxidanţii din fructele proaspete, se pierd în timpul procesului de preparare a sucurilor. Ceea ce rămâne reprezintă o mare cantitate de fructoză. În exces, sucul natural de fructe poate duce la apariţia cariilor dentare, balonării, durerilor de burtă, creşterii în greutate.
Cu ce să le înlocuieşti? Asociaţia Americană de Pediatrie recomandă ca bebeluşii de sub 6 luni să bea numai lapte matern sau formulă. De la 6 luni, aceştia pot primi şi apă.
Dulciuri
Echilibrul reprezintă cheia în alimentaţia unui copil. Consumul prăjiturilor cu creme ori cu gelatină, jeleurilor, acadelelor, bomboanelor sau ciocolăţelelor trebuie limitat, putând fi oferite ocazional şi doar după ce copilul împlineşte 3 ani. Acestea conţin îndulcitori sintetici (zaharină, sorbitol etc), cofeină, cacao, grăsimi în exces, zahăr, coloranţi, aditivi, care expun copiii unui risc major de carii, alergii, stări de greaţă, tulburări digestive, hiperactivitate. Mai mult, consumate în exces, dulciurile reduc apetitul şi ajung să modifice metabolismul, situaţie care duce în timp la obezitate.
Cu ce să le înlocuieşti? Ca gustare, oferă-i copilului dulciuri preparate în casă, îndulcite cu fructe (merişoare, goji, banane etc.) ori fructe.
Bine de ştiut
Gustări la pungă
Covrigeii, sticksurile, chipsurile sunt bogate în sare, nu aduc aport nutriţional şi pot duce la apariţia hipertensiunii şi dezvoltarea de boli de inimă. De aceea, se recomandă limitarea consumului lor. Nici pufuleţii nu trebuie oferiţi copiilor. Pe lângă faptul că au mult sodiu, conţin aditivi alimentari, care pot cauza dificultăţi de concentrare, şi tatrazină, colorant care poate dezvolta astm, eczeme ori urticarie.
Cu ce să le înlocuieşti? Cu brioşe ori cu biscuiţi sau cu tarte de legume, preparate în casă.
Brânzeturi tartinabile
Cei mici au nevoie de lacatate, fiind surse bogate de calciu, mineral important în dezvoltarea oaselor şi buna funcţionare a muşchilor. „Nu sunt recomandate copiilor: brânza topită, brânzeturile tartinabile cu conţinut de grăsimi de peste 20%.
Cu ce să le înlocuieşti? Copiii pot consuma caşcaval, brânză telemea sau brânză proaspătă.
Mezeluri
Bogate în sare, nitriţi, coloranţi sau conservanţi, mezelurile sunt produse procesate şi nu ar trebui puse în farfuriile copiilor. Nitratul de sodiu este un conservant utilizat în procesarea alimentelor, care creşte drastic riscul bolilor de inimă şi cancerului.
Cu ce să le înlocuieşti? Poţi să oferi copilului piept de pui la grătar sau humus
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.