Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Sezonul rece vine cu pericol de gripe, aşa că multe persoane aleg să se vaccineze, în timp ce altele sunt sceptice. Ce mituri despre vaccinul antigripal circulă frecvent?
Vaccinul antigripal se recomandă a fi făcut în primul rând de persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, de persoanele cu boli metabolice, de copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical şi femeile însărcinate. Care sunt miturile despre vaccinul antigripal care circulă frecvent?
Mituri despre vaccinul antigripal: cauzează autism
În 1997, un chirurg britanic a publicat în The Lancet, jurnal medical de renume, un articol în care sugera că vaccinul ROR le creşte copiilor riscul de autism. Ulterior, însă, lucrarea a fost retrasă din The Lancet, catalogată drept falsă, iar medicul respectiv şi-a pierdut licenţa. La nivel mondial, însă, s-a răspândit ideea că orice vaccin poate cauza autism, inclusiv cel antigripal. Cercetătoriii au efectuat în timp o serie de studii, şi nici unul dintre ele nu a demonstrat că ar exista vreo legătură între vaccinuri şi autism. Copiii peste 6 luni pot face vaccinul antigripal fără riscuri.
Mituri despre vaccinul antigripal: declanşează gripa
Administrarea unui vaccin antigripal nu poate declanşa gripa. Acesta conţine fie tulpini inactivate, deci fără capacitate infecţioasă, fie alte elemente. E adevărat, în urma vaccinării pot apărea unele simptome asemănătoare gripei, precum febra sau durerile musculare, dar acestea sunt de scurtă durată.
Mituri despre vaccinul antigripal: nu trebuie făcut anual sau trebuie făcut de două ori pe sezon
Multe persoane consideră că, dacă s-au vaccinat o dată, nu mai e nevoie să se vaccineze şi în anii următori. E indicat ca vaccinul antigripal să se administreze anual, deoarece protecţia oferită de acesta scade în timp. De asemenea, există persoane care cred că dacă fac două doze de vaccin pe sezon, sunt mai protejate. Această presupunere este falsă, adulţii nu au nevoie de două doze, doar anumiţi copii cu vârste între 6 luni şi 8 ani, dar acest lucru îl stabileşte medicul pediatru.
Mituri despre vaccinul antigripal: dacă nu m-am vaccinat în octombrie, mai târziu vaccinul nu mai are efect
Şi acest mit este demontat de medici, care spun că, deşi se recomandă ca vaccinarea să se facă în lunile octombrie şi noiembrie, nici în lunile imediat următoare nu este prea târziu. Sezonul de gripă se întinde în general între lunile decembrie şi martie, deci vaccinul se poate administra inclusiv în ianuarie şi va începe să aibă efect în 2-3 săptămâni. Vârful sezonului de gripă este de obicei la jumătatea lunii februarie.
Atenţie! Au contraindicaţie pentru vaccinul antigripal persoanele alergice la ou şi, temporar, cele care sunt răcite (trebuie să aştepte până le trece răceala).
Sursa: stiridinsanatate.com
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.