Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Gătitul, călcatul, băile fierbinți sunt activitățile nelipsite din orice casă, dar care cresc nivelul umidității în casă, consecință care se poate răsfrânge asupra sănătății noastre. De aceea este important să cunoaștem care este umiditatea potrivită în casă și cum o putem ține sub control.
Care este umiditatea potrivită în casă
Umiditatea reprezintă cantitatea de vapori de apă din aer şi variază în funcţie de temperatura care se regăsește în locuinţă comparativ cu cea de afară. Umiditatea aerului din casă crește, în special, în timpul iernii, atunci când temperatura din interior este crescută şi cea de afară este redusă, dar şi din cauza producerii de aburilor în urma duşurilor, gătitului sau a călcatului. Nu mai puţin de 12 litri de apă, sub formă de vapori, se produc zilnic prin astfel de activităţi.
Dacă nu luăm măsuri pentru a stabili umiditatea potrivită în casă, putem întâmpina multe probleme care ne pot pune sănătatea în pericol. Umiditatea scăzută poate cauza probleme respiratorii si, totodată, poate distruge mobilierul de lemn din locuință. Umiditatea crescută favorizează apariția mucegaiului și a altor bacterii care pot afecta sănătatea.
Umiditatea crescută creează condens, care poate afecta sănătatea organismului
Specialiștii în domeniu susțin că nivelul la care umiditatea este potrivită în casă este între 30 și 60%, nivelul optim fiind de 45%. Pentru a se măsura nivelul umidității se folosește un higrometru. Acesta monitorizează umiditatea din încăperile casei. În cazul în care nu există niciunul la dispoziție, se poate folosi testul cubului de gheață. Se pun trei cuburi de gheață într-un pahar, se amestecă bine și se așteaptă să treacă 3 minute. Dacă după cele trei minute nu se formează condens pe exteriorul paharului, atunci aerul din cameră este foarte uscat.
Semne care apar atunci când umiditatea nu este potrivită în casă
În perioadele reci, riscul de creștere al nivelului de umiditate este crescut, deoarece ventilaţia şi circulaţia aerului sunt reduse, din cauză că geamurile stau mai mult închise. Mai mult, diferenţa mare de temperatură dintre interior şi exterior pot crea condens pe geamuri şi pereţi. Astfel, se vor distruge pereții și se va instala un miros neplăcut, toate acestea fiind extrem de nesănătoase pentru organism.
De asemenea, folosirea frecventă a soluţiilor de îndepărtare a mucegaiului poate duce la creşterea concentraţiei de compuşi volatili organici în locuinţă, care sunt extrem de toxici. Aceștia pot provoca disconfort şi iritaţii la nivelul căilor respiratorii, erupţii cutanate şi uscarea sau înroşirea ochilor.
Iată cate sunt simptomele care apar atunci când în camera este o umezeală ridicată:
Alergii
Probleme la nivelul aparatului respirator
Crize de astm
Iritații la nivelul nasului
Iritații la nivelul ochilor
Dureri de cap frecvente
Oboseală sau lipsa concentrării
Permanentă senzație de frig
Pe de altă parte, umiditatea scăzută îți oferă simptome precum:
Nas uscat
Senzație de gât uscat
Piele uscată
Sistem imunitar slăbit
Metode pentru a ține umiditatea sub control
Există mai multe metode prin care se poate face acest lucru, beneficiind astfel de aer curat şi ţinând la distanţă pericolele care apar.
Iată 10 soluții pentru a avea umiditatea potrivită în casă:
folosirea vopselelor şi a soluţilor antiigrasie şi antiumezeală pentru pereţi;
folosirea unui dezumidificator care oferă o absorbţie ridicată a umidităţii din aer şi neutralizează eficient mirosurile neplăcute din locuinţă;
evitarea uscării rufelor în casă;
gătirea cu capac;
folosirea unei hote;
aerisirea băii după duș;
aerisirea zilnică a dormitorului (se lasă geamul deschis cel puţin 15 minute);
menținerea ușilor camerelor deschise pentru a permite aerului să circule;
decorarea casei cu plante care absorb excesul de umiditate, cum ar fi iedera, feriga, crinul păcii, palmierul pitic sau Tillandsia;
renunţarea la covoarele masive, pentru că acestea atrag umezeala, praful şi acarienii.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.