Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Deficienta de fier este una dintre cele mai frecvente in randul populatiei, unele date aratand ca afecteaza una din trei persoane. Este important sa recunoastem simptomele acestei deficiente. Netratata, creste riscul unei persoane de a contacta diverse infectii, dar si de complicatii cu inima sau plamanii. De asemenea, in sarcina, poate provoca un risc mai mare de complicatii inainte si dupa nastere.
Unul dintre cele mai recunoscute simptome ale deficitului de fier este oboseala si lipsa de energie. Dar, in unele cazuri, deficienta de fier se „citeste” in aspectul fizic al unei persoane, in special in interiorul sau in jurul gurii.
Deficienta de fier: semne in interiorul si exteriorul gurii
Cercetarile au identificat cateva semne pe care le poti observa pe limba si altele in jurul gurii. Semnele de pe limba includ limba umflata, dureroasa, palida si senzatia ca limba este neteda. Hemoglobina scazuta in deficienta de fier poate face ca limba sa devina palida, in timp ce pe fondul unui nivel mai scazut de mioglobina poate sa apara durerea, umflarea limbii. Mioglobina este o proteina din globulele rosii care sprijina muschii, inclusiv muschiul limbii.
Semnele din exteriorul gurii la care trebuie sa fii atent includ: o gura uscata, crapaturi dureroase la colturile gurii sau ulceratii ale gurii. Alte simptome care pot semnala un deficit de fier includ: respiratia scurta, palpitatiile cardiace, pielea palida.
Cauzele si tratamentul deficientei de fier
Deficienta de fier poate sa apara daca o persoana nu obtine suficient fier din dieta ei. In cazul gravidelor, aceasta este cea mai frecventa cauza a deficitului. Perioada lunara prin pierderile de sange este o alta cauza comuna a deficientei de fier. In spatele unei deficiente de fier poate sta si o hemoragie digestiva cauzata de administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofen, ulcere sau chiar cancer.
Daca prezentati oricare dintre simptomele deficientei de fier, ar trebui sa discutati cu medicul dvs pentru a va prescrie un tratament. Daca analizele de sange indica un deficit de fier vi se pot prescrie medicamente cu compusi de fier. Acestea au, de obicei, o doza mai mare decat suplimentele pe care le puteti cumpara din farmacii si supermarketuri.
Va trebui sa le luati aproximativ 6 luni. Consumul de suc de portocale dupa ce le-ati luat poate ajuta corpul sa absoarba fierul.
Cum prevenim deficitul de fier
Daca starea este legata de dieta, consumati mai multe alimente bogate in fier. Carnea de vita, de porc, ficatul sunt surse foarte bune de fier hem – mai bine absorbit de organism. In vegetale gasim fier non-hem. Acesta se absoarbe in cantitate mai mica. Surse de vegetale bogate in fier sunt in special legumele cu frunze verzi. Leguminoasele precum fasolea, lintea, nautul, mazarea sunt si ele o sursa de fier.
Unele alimente impiedica absorbtia fierului. Daca va confruntati cu o deficienta reduceti consumul de cafea, ceai verde, lapte si lactate. De asemenea acidul fitic – il gasim in cerealele integrale, nucifere, etc, poate impiedica organismul sa retina fierul din alimente si medicamente.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.