Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
1 decembrie constituie Ziua Națională a României, dar la nivel mondial această zi este dedicată creșterii gradului de conștientizare a pandemiei de SIDA, boală provocată de virusul HIV răspândit în întreaga lume. În 2018 au fost înregistrați la nivel global aproximativ 37.900.000 de oameni infectați cu HIV, printre care 1.700.000 de copii sub vârsta de 15 ani. Deși cazurile infectării cu HIV au scăzut cu 16% față de 2010 această boală reprezintă în continuare un risc pentru populație, nefiind încă descoperit un vaccin împotriva infectării, dar nici un tratement de vindecare a acestei boli.
SIDA sau sindromul imunodeficienței umane dobândite este o efecțiune cauzată de virusul HIV ce atacă și distruge progresiv sistemul imunitar. Boala se manifestă prin infecții grave care produc daune la nivelul sistemului nervos central. Transmiterea virusului HIV se poate realiza prin patru metode ce sunt considerate principale în răspândirea virusului: pe cale sexuală, pe cale sangvină, pe cale transplacentară (de la mamă la copil în timpul sarcinii) și în cursul alăptării materne.
Printre cele mai frecvente cazuri de infectare sunt cele realizate pe cale sangvină, prin transfuzii de sânge sau chiar prin reutilizarea materialelor medicale la mai multe persoane. De asemenea transmiterea virusului se poate face și prin acele de acupunctură sau cele de tatuaj, dacă acestea nu sunt sterilizate corespunzător și sunt folosite la un număr mare de oameni.
Transmiterea de la mamă la copil este numită „perinatală” și poate avea loc atât în timpul sarcinii cât și în timpul alăptării. În Europa 20% dintre copiii născuți au prezentat simptome până în vârsta de 5 ani și 75% până la vârsta de 10-12 ani. La naștere toți copiii născuți din mame infectate cu HIV prezintă virusul însă în curs de 15 -18 luni aceștia pot deveni seronegativi (neinfectați cu HIV). În cazul alăptării nu s-a putut măsura cu precizie gradul de infectare, dar se estimează că până la 15 % din infectările cu HIV sunt reprezentate de copiii hrăniți la sân de mame seropozitive.
Virusul HIV nu se transmite prin aer (respirație, tuse, strănut), atingere, îmbrățișare, schimb de alimente sau apă, prin frecventarea piscinelor sau a băilor comune, prin schimbul de obiecte (tacâmuri, veselă, jucării, rechizite, etc.) sau prin înțepături și mușcături. Este dovedit că pisicile, câinii sau păsările de apartament nu pot fi infectate și nu pot transmite virusul.
Tratamentul împotriva acestui virus are doar rolul de a încetini evoluția bolii, însă încă se lucrează la un leac pentru vindecarea completă a celor seropozitivi și la un vaccin pentru a proteja populația de infectarea cu HIV. (Andreea I.)
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.